zadnje novice

16.12.2019 - Madridski pogovori glede cene ogljika prepuščajo odločitev COP26

Pogovori ZN o podnebnih spremembah v Madridu so se končali z dogovorom o preložitvi odločitve glede šestega člena pariškega podnebnega sporazuma. COP25 naj bi oblikoval pravila za nov svetovni trg z ogljikom in ustvaril sistem, ki bi državam omogočal plačilo za projekte, ki zmanjšujejo emisije. To nalogo bo sedaj potrebno reševati na COP26, novembra 2020.

10.9.2019 - Turčija izdala gradbeno dovoljenje za enoto Akkuyu 2

Turški regulator TAEK je ruskemu JSC Akkuyu Nuklear podelil gradbeno dovoljenje za 2. blok jedrske elektrarne v gradnji v provinci Mersin na jugu Turčije.

9.9.2019 - Drugi EPR začel z obratovanjem

Enota 2 jedrske elektrarne Taishan v kitajski provinci Guangdong je začela komercialno obratovanje in postala drugi EPR reaktor, ki je to storil. Mejnik je bil dosežen 7. septembra po zakonsko določenem funkcionalnem testiranju neprekinjenega delovanja s polno močjo 168 ur, ki se je začelo 30. avgusta, je povedal EDF. Ta korak označuje izpolnjevanje vseh predpogojnih pogojev za varno obratovanje drugega reaktorja le devet mesecev po zagonu enote 1.

16.12.2019 - Madridski pogovori glede cene ogljika prepuščajo odločitev COP26

Po poročanju Financial Timesa je pogovore "preganjala zapuščina" starih kreditov za ogljik, ustvarjenih v skladu s kjotskim protokolom iz leta 1997, ki so bili zamišljeni na način, da bogate države plačujejo revnejšim državam za projekte zmanjšanja emisij. Ti so "skoraj ničvredni", njihova uporaba pa je "široko diskreditirana", poroča časnik. Države, ki imajo še vedno stare kredite - predvsem Kitajska, Indija in Brazilija, se borijo za pravico, da jih prenesejo v nov sistem, kar naj bi bilo dogovorjeno v Madridu.

"Potem, ko se pogajalci že drugo leto zapored niso uspeli dogovoriti o smernicah za trge, je čas, da nadaljujemo," je za časnik povedala Nat Keohane, višja podpredsednica sklada za zaščito okolja in opazovalka pogovorov. Keohane je države pozvala, naj vzpostavijo svoja pravila glede na pomanjkanje navodil OZN.

Delegati skoraj 200 držav so na COP25 podprli deklaracijo za pomoč revnim državam, ki trpijo zaradi posledic podnebnih sprememb, vendar niso namenili novih sredstev v ta namen. Končni sporazum je poudaril "nujno potrebo" po zmanjšanju toplogrednih plinov v skladu s cilji pariškega sporazuma iz leta 2015. Vendar so se številni delegati prav tako uprli pozivom, naj povečajo obljube za zmanjšanje toplogrednih plinov naslednje leto.

"Mednarodna skupnost je izgubila pomembno priložnost, da bi pokazala večjo ambicioznost glede blaženja, prilagajanja in financ za spopadanje s podnebno krizo," je dejal generalni sekretar OZN António Guterres. "Ampak ne smemo obupati in ne bom odnehal. Odločnejši kot kadar koli prej si bom prizadeval, da bo 2020 leto, v katerem se vse države zavežejo, da bodo naredile tisto potrebno, kar veleva znanost, za dosego ogljične nevtralnosti leta 2050 in omejitev dviga temperature na 1,5 stopinje."

Združeno kraljestvo, ki je junija postalo prvo večje gospodarstvo na svetu, ki je sprejelo zakone, s katerimi bo prispevalo v boju proti globalnemu segrevanju do leta 2050, bo gostilo COP26 - v Glasgowu na Škotskem. Novoizvoljeni britanski premier Boris Johnson je dejal, da načrtuje ustanovitev novega vladnega oddelka za boj proti podnebnim spremembam.

Vir: World Nucelar News

http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Madrid-talks-leave-carbon-pricing-to-COP26


Seznam ostalih novic

    © 2020 - izdelava spletnih strani - studioStyle