3D hologram za jedrsko izobraževanje

14. 3. 2016
Sistem nameščen v centru za usposabljanje ruske jedrske elektrarne Novovoronezh daje delavcem nov pogled v VVER-1200 dizajn. Nova tehnologija odpira široke možnosti uporabe na področju usposabljanja.
 Prikaz 3D modela projekta s fizičnimi objekti iz Nettleboxa (Vir: Rosatom)

Dva jedrska reaktorja v gradnji v Novovoronezh, sta prva v VVER-1200 dizajnu za katera Rosatom upa, da bosta predstavljala osnovo za razvoj standardizirane floteza Rusijo. Skladno s tem se bodo Rosatomove stranke urile v gradnji, obratovanju in vzdrževanju elektrarne.

Glede na blog Publication.ru so model dopolnili z novo tehnologijo NettleBox sistemov, ki prikazujejo visokorealistične 3D modele z oznako »virtualni hologrami«, zaradi prepričljivega načina prikazovanja prostora za in pred zaslonom. Tehnologija izhaja iz start-upa, imenovanega Nettle, ki podpira nove tehnologije na podorčju IT, biomedicine, energije, prostora in jedrske energije.

Sistem Nettlebox temelji na velikem 3D horizontalnem zaslonu skupaj s 3D očali, ki jih sistem uporablja za sledenje pozicije gledalca in temu ustrezno prilagaja perspektivo. Hitrost zaslona je 900 sličic na sekundo in sledi natančnosti 1mm. Učinek naj bi bil zelo prepričljiv.

Zelo natančnen 3D model elektrarne, omogoča vpogled v vsak detajl elektrarne pod poljubnim kotom in v poljubni povečavi. Model se lahko animira za ponazoritev procesa proizvodnje, celo s prikazom »realističnih« delavcev, ki se gibljejo v notranjosti stavb. Omogoča tudi prikaz projektnih informacij za vsak sestavni del s čimer lahko delavci pridobijo dobro poznavanje komponent in sistemov, ki so običajno nedosegljivi, bodisi fizično ali zaradi radioloških omejitev. 

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem