Ameriški regulator je dokončal postopek za certificiranje prvega SMR dizajna

26. 1. 2023
Ameriška jedrska komisija (NRC) je izdala zadnjo odločbo za certificiranje malega modularnega reaktorja (SMR) NuScale Power, s čimer je postal sedmi dizajn jedrske elektrarne – in prvi SMR, ki mu je NRC odobril uporabo v ZDA.
Izgled bodoče jedrske elektrarne VOYGR (Vir: NuScale)

Zaključeno certificiranja dizajna omogoča kateremukoli podjetju, da zaprosi za kombinirano gradbeno in obratovalno dovoljenje jedrske elektrarne kjerkoli v ZDA.

NRC je marca 2018 sprejel vlogo NuScale za certificiranje dizajna za elektrarno, ki obsega do dvanajst modulov moči 50 MWe. NRC je izdal svoj končni tehnični pregled avgusta 2020, komisija NRC pa je julija 2022 izglasovala certificiranje dizajna. V nadaljevanju je NuScale povečal zmogljivost modula na 77 MWe in v začetku januarja 2023 oddal vlogo za odobritev NRC za konfiguracijo 6 modulov, ki temelji na nadgrajenem dizajnu. SMR elektrarna podjetja NuScale je od decembra 2021 znana pod imenom VOYGR.

Predsednik in izvršni direktor podjetja NuScale Power, John Hopkins, je certificiranje opisal kot "zgodovinsko" in priznal pomembno vlogo Ministrstva za energijo ZDA (DOE), ki je od leta 2014 zagotovilo več kot 600 milijonov USD za podporo načrtovanju, licenciranju in postavitvi VOYGR in drugih konceptov SMR.

"Ministrstvo za energijo je bil neprecenljiv partner s skupnim ciljem – vzpostaviti inovativen in zanesljiv brezogljični vir energije tukaj v ZDA," je dejal. "Veselimo se nadaljevanja našega partnerstva in sodelovanja z Ministrstvom za energijo, da bi dokončali projekt UAMPS Carbon Free Power Project," je dodal. Pri tem se je skliceval na projekt Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) za predstavitev elektrarne NuScale VOYGR s šestimi moduli na lokacijo v Nacionalnem laboratoriju Idaho. UAMPS pričakuje, da bo NRC v prvem četrtletju 2024 predložil kombinirano vlogo za gradbeno dovoljenje in obratovanje, pri čemer bo prvi modul elektrarne začel delovati do leta 2029, elektrarna pa bo v celoti obratovala leto kasneje.

NuScale Power ima tudi dogovore o uvajanju SMR v drugih državah, kot npr. s Poljsko, Romunijo, Češko in Jordanijo. Podjetje pa ima tudi sklenjen dogovor s poljskim proizvajalcem bakra in srebra KGHM Polska Miedź SA, ki si prizadeva za uvedbo prve elektrarne VOYGR na Poljskem že leta 2029.

Predsednik podjetja KGHM Polska Miedź Tomasz Zdzikot je dejal, da je bila odločitev NRC prelomen trenutek, ki poljsko podjetje približuje izvajanju jedrskih načrtov. Pri tem je dejal, da je to za njih pomemben signal, ki potrjuje, da mali modularni reaktorji niso le vizija prihodnosti, ampak tudi pravi odgovor na energetske potrebe industrije.

Pomočnica ameriškega ministra za jedrsko energijo Kathryn Huff je dejala, da SMR ni več abstrakten koncept, temveč da je resničen in pripravljen na širšo uporabo, zahvaljujoč trdemu delu NuScale, univerzitetne skupnosti, nacionalnih laboratorijev, industrijskih partnerjev in NRC.

Soustanovitelj Greenpeacea Patrick Moore, zdaj direktor nestrankarske izobraževalne fundacije CO2 Coalition, je novico delil na Twitterju in jo opisal kot revolucionarno.

Končen predpis certificiranja začne veljati 21. februarja.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem