Bolgarija bo na lokaciji Kozloduy zgradila dve novi jedrski elektrarni

26. 10. 2023
Bolgarski svet ministrov je dal zeleno luč za gradnjo nove enote 7 in pripravljalna dela za enoto 8 v jedrski elektrarni Kozloduy, pri čemer bosta obe imeli reaktorja AP1000.

Kozloduj dobavlja približno eno tretjino bolgarske električne energije (Slika: Kozloduy NPP)
Kozloduj dobavlja približno eno tretjino bolgarske električne energije (Slika: Kozloduy NPP)

Uradna bolgarska tiskovna agencija BTA je poročala, da je bolgarska vlada določila ciljni datum in sicer, da bo prva enota pripravljena za obratovanje leta 2033. Podjetju, ki vodi projekt pa je zagotovljenih nadaljnjih 500 milijonov BGN (270 milijonov USD) sredstev.

BTA dodaja, da je kabinet ministra za energetiko Rumena Radeva pozval, naj sprejme potrebne ukrepe za pregleden izbor izvajalca za projektiranje, gradnjo in zagon nove jedrske elektrarne. Končna pogodba z izbranim podjetjem in z dobaviteljem elektrarne AP1000, mora vsebovati pogoj za fiksno ceno in določen rok izvedbe. Kabinet je zavezal ministra za energijo, da organizira pogajanja s finančnimi institucijami za zagotovitev potrebnih posojilnih sredstev.

Na istem sestanku so dali tudi soglasje za začetek priprav k gradnji enote 8 v Kozloduyu, s ciljem, da bi bil dokončan dve ali tri leta po prvem.

Premier Nikolay Denkov je dejal, da bo zmogljivost 2300 MWe dveh novih enot presegla zmogljivost zaprtih prvih štirih enot, katerih zmogljivost je bila 1760 MWe. Ministrstvo za energijo je z objavo na X (prej Twitter) poudarilo sposobnost novih reaktorjev za sledenje bremenu kot pomembno za uravnoteženje in stabilnost celotnega energetskega sistema.

V začetku tega leta sta Westinghouse in Kozloduy NPP-Newbuild podpisala pismo o nameri za začetek načrtovanja morebitne postavitve enega ali več reaktorjev AP1000 na lokaciji v Kozloduyu, ki je na severozahodu Bolgarije ob reki Donavi in zagotavlja približno 34 % električne energije v državi.

Enote 1–4 Kozloduya so bili dizajni VVER-440, ki jih je Evropska komisija označila kot nenadgradljive. Bolgarija se je strinjala, da jih bo zaprla med pogajanji o pridružitvi Evropski uniji leta 2007. Enoti 5 in 6 imata reaktorja dizajna VVER-1000, ki sta bila priključena na omrežje leta 1987 oziroma 1991. Obe enoti sta bili skozi program podaljšanja življenjske dobe posodobljeni in s tem jima je bilo omogočeno podaljšanje obratovanja s 30 na 60 let.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem