Češka – potrjene tri končne ponudbe za do štiri nove jedrske reaktorje

10. 11. 2023
Hčerinska družba ČEZ Elektrárna Dukovany II (EDU II) je prejela končne ponudbe treh potencialnih dobaviteljev za novo jedrsko enoto v Dukovanyju ter nezavezujoče ponudbe za še tri prihodnje reaktorje.
(Vir: ČEZ)
(Vir: ČEZ)

Ponudbe ameriško-kanadskega Westinghousea, francoskega EDF in južnokorejskega KHNP za elektrarno moči cca 1.100 MWe so bile oddane elektronsko pred iztekom roka 31. oktobra.

EDU II bo ocenil ponudbe z ekonomskega, komercialnega in tehničnega vidika z uporabo modela, ki temelji na priporočilih Mednarodne agencije za atomsko energijo. Njegovo poročilo bo nato predloženo češki vladi v začetku naslednjega leta z namenom, da se pogodbe zaključijo v naslednjem letu.

Nova enota bo zgrajena poleg obstoječe jedrske elektrarne Dukovany, njena izgradnja pa naj bi se začela leta 2029, s poskusnim obratovanjem pa bo začela leta 2036.

Tomáš Pleskač, član upravnega odbora in direktor sektorja Nova energija družbe ČEZ, je povedal: "Z veseljem lahko potrdimo velik interes vseh treh ponudnikov za gradnjo nove jedrske elektrarne na Češkem. Pri vseh ponudnikih smo bili priča skrbni pripravi, saj je bil razpis objavljen marca lani. Sedaj bomo ocenili ponudbe in v skladu s pogodbo z državo predložili poročilo o oceni ministrstvu za industrijo in trgovino, ter nato češki vladi v končno potrditev. "

Tukaj je več podrobnosti o treh ponudbah:

EDF

Francosko podjetje za to lokacijo predlaga reaktor generacije III+ EPR1200. Luc Rémont, predsednik in izvršni direktor skupine EDF, je dejal: "EDF je močno osredotočen na mobilizacijo svojih prizadevanj, da bi bil izbran kot prednostni partner za Dukovany 5 in nadaljnjo širitev ČEZ-ove jedrske flote z evropsko tehnologijo EPR1200. Kot edini ponudnik in graditelj jedrske tehnologije tretje generacije v Evropi, verjamemo, da bo dolgoročno strateško partnerstvo, ki ga predlagamo, postavilo precedens za našo celino in služilo kot hrbtenica za bolj odporno in neodvisno evropsko jedrsko industrijo. S pridružitvijo evropski skupnosti EPR bo Češka republika imela koristi od učinka ogromne flote in ustvarila številne industrijske sinergije med našimi sedanjimi in prihodnjimi jedrskimi programi v Franciji, Združenem kraljestvu in drugod. Prepričan sem, da bo partnerstvo med ČEZ in EDF še bolj poudarilo našo skupno vlogo dveh vodilnih evropskih jedrskih operaterjev, ki sta zavezana podpori energetske neodvisnosti Evrope in doseganju ničelne neto vrednosti v Evropi."

Westinghouse

Ameriško-kanadsko podjetje predlaga reaktor AP1000, ki ga podjetje imenuje kot edini delujoči reaktor generacije III+ s pasivnimi varnostnimi sistemi, modularno konstrukcijo in najmanjšim odtisom na MWe na trgu.

David Durham, predsednik Energy Systems, Westinghouse, je dejal: "Westinghouse je prvič sodeloval s Češko republiko na področju jedrske energije pred tremi desetletji in ponosni in navdušeni smo, da lahko še naprej spoštujemo to zavezo z zagotavljanjem varne in zanesljive jedrske energije z dokazano AP1000 tehnologijo. Skupaj lahko postavimo temelje za čisto in varno energetsko prihodnost, ki se razteza na naslednjih 80 let delovanja in dlje."

Ameriški veleposlanik na Češkem Bijan Sabet je dejal: "Z vidika strateške energetske varnosti bi izbira ameriške tehnologije Češki republiki zagotovila zanesljiv vir čiste energije, ki se ne bo samo boril proti podnebnim spremembam in zmanjšal emisije, ampak bo predstavljal naložbo v Češki republiki, kar ustvarja na tisoče zelenih delovnih mest v jedrski dobavni verigi. Upamo, da bo Češka republika sodelovala z Westinghouseom/Bechtelom za njihovo preverjeno in napredno tehnologijo AP1000, ki je že zasnovana, licencirana, zgrajena in v obratovanju v drugih delih svet."

Korea Hydro & Nuclear Power

Južnokorejski KHNP predlaga svoj tlačnovodni reaktor III+ generacije APR1000. Kot piše na spletni strani z informacijami o projektu ČEZ, je bil razvit na podlagi že delujočih reaktorjev OPR1000 in vključuje varnostne elemente APR1400, ki delujejo v Južni Koreji in ZAE, ter njegove evropske različice EU-APR, ki je prejela Certifikat European Utility Requirements (EUR) leta 2017. Dizajn APR1000 je marca 2023 prejel EUR certifikat. Prejšnji mesec je KHNP povabil predstavnike Češke zveze za električno industrijo v Korejo, da bi razpravljali o možnostih sodelovanja pri novem jedrskem projektu.

Jedrska energija v Češki republiki

Na lokaciji Dukovany trenutno delujejo štiri enote VVER-440, ki so začele z obratovanjem med letoma 1985 in 1987. V Temelínu delujeta dve enoti VVER-1000, ki sta začeli obratovati v letih 2000 in 2002. Pretekla češka energetska politika je predlagala dve novi enoti na vsaki od dveh obstoječih lokacij. Obstajajo tudi razvojni načrti za majhne modularne reaktorje v državi na območju blizu obstoječe tovarne Temelín. Češka proizvede približno 34 % svoje električne energije iz jedrskih elektrarn. Ministrstvo za industrijo in trgovino je v ponedeljek izdalo dovoljenje za postavitev do dveh novih jedrskih enot na lokaciji Dukovany.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem