Češki upravni organ je podelil lokacijsko dovoljenje za enoti Dukovany

17. 3. 2021
Češki upravni organ za jedrsko varnost (SUJB) je izdal lokacijsko dovoljenje za gradnjo dveh novih reaktorjev na obstoječi lokaciji jedrske elektrarne Dukovany. Češki upravitelj elektrarn (ČEZ) je dejal, da pridobitev dovoljenja pomeni začetek priprav na objavo razpisov za izbor dobaviteljev.
(Vir: WNN)

Pri preučevanju vloge je sodelovala skupina inšpektorjev SUJB, strokovnjaki z Državnega inštituta za varstvo pred sevanji in drugi strokovnjaki. V postopku, ki je trajal skoraj leto dni, so ocenjevali varnostno poročilo in drugo dokumentacijo, ki je priložena vlogi skladno z državnimi akti o jedrski energiji. Ker SUJB nadzoruje jedrsko varnost štirih obstoječih enot elektrarne Dukovany, se je pri ocenjevanju vloge lahko zanesel na dolgoletno poznavanje lokacije in njenih značilnosti.

»Med ocenjevanjem ni bilo odkritih nobenih dejstev, ki bi preprečevala izdajo dovoljenja«, je dejala predsednica SUJB, Dana Drabova.

SUJB je dovoljenje izdal na zahtevo Elektrarne Dukovany 2, ki je vlogo vložila 25. marca 2020. Po začetku veljavnosti je bilo prav tako objavljeno na spletni strani SUJB. Podjetje Elektrarne Dukovany 2 je bilo ustanovljeno leta 2015 za vodenje gradnje novih enot.

Elektrarna Dukovany 2,  hčerinska družba češkega podjetja ČEZ, je izjavila, da je bil prejem lokacijskega dovoljenja eden pomembnejših pripravljalnih korakov pred začetkom gradnje in izbiro dobavitelja. ČEZ je dejal, da je priprava in obdelava dokumentacije za postopek izdaje dovoljenja trajala 5 let. Dokumentacija vsebuje več kot 200 strokovnih študij in analiz in je javno dostopna.
Dokumentacijo, ki obsega več kot 1600 strani je pripravilo 30 strokovnjakov iz Elektrarne Dukovany 2, ČEZ-a in drugih institucij.

»Veliko pozornosti in truda smo namenili pripravi dokumentacije in upravnemu postopku«, je dejal Daniel Beneš, izvršni direktor ČEZ. »Poleg tega smo veliko pozornosti namenili transparentnosti postopka in objavili celotno varnostno poročilo in drugo dokumentacijo z namenom, da je javnosti  prosto dostopna«.

Dokumentacija med drugim opisuje in ocenjuje, ali je lokacija novega jedrskega objekta primerna. Ukvarja se na primer z naravnimi razmerami, vključno z oskrbo vode, opisuje in ocenjuje zasnovo projekta, vprašanja zagotavljanja kakovosti in obravnava vpliv obratovanja na prebivalstvo in okolje ter tudi z razgradnjo objekta.

»Dokumentacijo na ta način pripravljamo že od leta 2015 kar nam omogoča, da upoštevamo tudi druge možne energetske in podnebne cilje prihodnosti«, je povedal Petr Zadovsky, predsednik uprave Elektrarne Dukovany 2.

Podjetje je leta 2019 pridobilo poročilo o presoji vplivov na okolje. Temu je sledil podpis pogodb med Elektrarno Dukovany 2, ČEZ in vlado, ki jo zastopa Ministrstvo za Industrijo in Trgovino. Vlada je podpisala okvirni sporazum o gradnji novih enot s podjetjem ČEZ in projektnim podjetjem Elektrarne Dukovany 2, junija 2020. Cilj tega sporazuma je objaviti razpis za izbor ponudnika reaktorja, izpogajati pogodbo ter prejeti vsa zahtevana dovoljenja, tako da lahko prva nova enota prične z obratovanjem leta 2036. Vlada se prav tako strinja, da bo sprejela kakršnakoli politična oziroma zakonodajna tveganja na projektu.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem