Drugi EPR začel z obratovanjem

9. 9. 2019
Po vsem svetu so v gradnji trije dodatni reaktorji EPR, med njimi Flamanville 3 v Franciji, Olkiluoto 3 na Finskem in Hinkley Point C v Veliki Britaniji.
Taishanski enoti 1 in 2 (Vir: TNPJVC)

Taishanske enote - dve EPR s 1750 MW - lahko kitajskemu omrežju letno zagotavljajo do 24 TWh električne energije brez CO2, kar je enako letni porabi 5 milijonov porabnikov, hkrati pa se izognejo emisijam 21 milijonov ton CO2 letno.

Jean-Bernard Lévy, predsednik EDF in izvršni direktor je izjavil: "Zagon drugega EPR na svetu na mestu Taishan v kombinaciji z odličnimi operativnimi zmogljivostmi, doseženimi v enoti 1, priča o kakovosti zasnove reaktorja in potrjuje industrijsko izvedljivost projektov v razvoju. Uspeh projekta Taishan je rezultat dolgega in plodnega sodelovanja med EDF in CGN ter širše v francoskem in kitajskem jedrskem sektorju. Varna in konkurenčna, tehnologija EPR je vse pomembnejša prednost, globalna mešanica energije popolnoma brez ogljika.
Projekt Taishan vodi TNPJVC, skupno podjetje, ki so ga ustanovili CGN (51%), EDF (30%) in kitajski Guangdong Energy Group (19%). Skupina EDF in njena hčerinska družba Framatome sta za elektrarno dobavili tehnologijo EPR.

Izkušnje, pridobljene z zagonom enote 1 ,dne 13. decembra 2018, so podjetjem omogočile, da so za tri mesece skrajšale obdobje med nalaganjem goriva in začetkom obratovanja elektrarne, je povedal EDF. To kaže na potencial za optimizacijo prihodnjih gradbišč EPR, dodaja. Prva reaktorja, ki bosta izkoristila to izkušnjo, sta dve enoti Hinkley Point C, ki se gradita v Somersetu v Angliji.

V posebni izjavi se je Bernard Fontana, direktor Framatome, zahvalil vsem zaposlenim po svetu za njihovo neomajno zavezanost temu projektu.
Povedal je: "40 let smo skupaj ustvarjali zgleden model sodelovanja, v tem primeru kot projektant z EDF-om za Taishan EPR. Pri tem projektu smo združili svoje tehnološke, človeške in industrijske izkušnje ter skupaj izkoristili našo sposobnosti pri kompleksnih vprašanjih za dosego tega uspeha.

"Še naprej bomo uvajali inovacije in izpolnjevali svoje industrijske, družbene in okoljske odgovornosti za trajnostni razvoj jedrske energije in nizkoogljično družbo po vsem svetu."

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem