Drugi kitajski EPR dosegel kritičnost

25. 9. 2019
Predsedujoči EDF, generalni direktor Jean-Bernard Levy je za radio Europe 1 povedal, da je reaktor Taishan 2 dosegel prvo kritičnost.
Reaktorski enoti Taishan 1 in 2 (Vir: CGN)

Taishan 1 in 2 sta prva reaktorja, z dizajnom EPR, ki sta bila zgrajena na Kitajskem. Sta del 8 milijard EUR (9 milijard USD) vredne pogodbe med Arevo in Kitajsko General Nuclear (CGN), ki je bila podpisana novembra 2007. Projekt Taishan, ki se nahaja 140 km zahodno od Hong Konga je v lasti podjetja »Guangdong Taishan Nuclear Power Joint Venture Company Limited«, skupne naložbe med EDF (30%) in CGN.
Gradnja prve enote se je pričela v letu 2009, gradnja druge enote pa je sledila v letu 2010. Ti dve enoti sta globalno tretji in četrti EPR reaktor v gradnji, za Olkiluotom 3 na Finskem in Flamanville 3 v Franciji. Dve EPR enoti sta prav tako v gradnji na projektu Hinkley Point C v Somersetu v Veliki Britaniji.
Taishan 1 je prvo kritičnost dosegel 6. junija lansko leto in bil povezan z omrežjem 29. junija. Komercialno je pričela obratovati 13. decembra.
Vnos goriva v sredico druge enote se je pričel v začetku meseca maja letos. Pričakovano je, da bo enota vstopila v komercialno obratovanje konec tega leta.
Na elektrarni Olkiluoto se pričakuje, da bo pričetek vnosa goriva v sredico meseca junija, z omrežjem bo elektrarna povezana predvidoma v oktobru, pričetek proizvodnje električne energije pa je načrtovan za januar 2020.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem