EDF poziva k nujni reformi trga z električno energijo

24. 2. 2016
Francosko podjetje EDF poziva k hitri in radikalni reformi evropskega trga z električno energijo, da bi omogočili prihodnje naložbe v nove proizvodne zmogljivosti. To je potrebno zaradi soočenja s trenutnimi izzivi energetskega prehoda in pričakovanji potrošnikov.

Predsednik EDF in CEO, Jean – Bernard Lévy pravi, da s svojo energetsko kombinacijo in pomembnimi naložbenimi prizadevanji, EDF aktivno podpira delo Evropske komisije v energetskem sektorju in poziva k ponovni opredelitvi evropskega električnega tržnega modela, z namenom uskladiti interese potrošnikov s prehodom v svet nizkih emisij ogljika.

Družba vidi dva ključna ukrepa, ki jim je treba dati prednost pri reformi tržnega modela, da se  zagotovi mešanico električne energije z nizkimi emisijami ogljika. Prvič, poziva k določitvi najnižje ceni ogljikovega dioksida znotraj EU, da bi spodbudili naložbe v proizvodne objekte, ki ne uporabljajo fosilnih goriv. Po mnenju EDF bi ta cena morala bitiminimalno od 30€ do 40€ ($33 to $44) na tono.

Drugič, EDF išče promocijo učinkovitih mehanizmov zmogljivosti, da se zagotovi, da ima celina dolgoročno varnost energijske oskrbe, kljub pretresom na trgu.

Pri predstavitvi rezultatov EDF za leto 2015, je Levy opozoril na trenutne težave, s katerimi se soočajo na evropskem trgu električne energije: nizke cene električne energije, prevelike kapacitete zaradi počasne rasti porabe in  razvoja obnovljivih virov energije. Veleprodajne cene električne energije so se na trgih EU zmanjšale za 30% več kot v preteklem letu. Operaterji danes komaj pokrijejo svoje variabilne stroške. Dobava energije je sicer zagotovljena, vendar noben operater ni zmožen vlagati v izgradnjo novih proizvodnih kapacitet brez javnih subvencij za njihovo podporo.

»Nujno je reformirati sedanji trg in ga prilagoditi energetskemu prehodu s hitrim izvajanjem zmogljivih mehanizmov, da se zagotovi oskrbo z energijo, z določitvijo evropske cene ogljika, ki bo v skladu z obvezami, ki jih je določila Evropa na COP21 in z uvedbo nove, izboljšane ureditve«.

Lévy je tudi dejal, da je trenutni sistem trgovanja z emisijami v EU na ravni, ki ni pomemben za trenutno energetsko mešanico.

Družba EDF meni, da je za EU in druge države v Evropi, nujno potrebno še enkrat pogledati načine, da se vzpostavi deregulacija trga in konkurenca. Vse naložbe v proizvodnjo električne energijo so trenutno regulirane in ne temeljijo na tržnih predpostavkah.

»Smernice za oblikovanje trga, ki se pričakujejo od EU do konca leta, so bistveni del tega, kar bi morala biti energetska industrija v prihodnosti«, je še povedal.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem