Energetsko dovoljenje za projekt JEK2

20. 7. 2021
Ministrstvo za infrastrukturo je v ponedeljek, 19. julija 2021, na podlagi sprejete Dolgoročne podnebne strategije Slovenije ter Celovitega nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN) izdalo energetsko dovoljenje za projekt JEK2, s katerim ministrstvo odpira pot za izvedbo upravnih postopkov in pripravo dokumentacije za investicijsko odločanje o JEK2. To je nujna podlaga za končno odločitev o optimalnem energetskem scenariju za prihodnjo oskrbo nizkoogljične Slovenije. 

Kot je na novinarski konferenci poudaril minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, gre za eno najpomembnejših odločitev, ki bo pomembno vplivala na blaginjo in okolje, v katerem bodo živele prihodnje generacije. »Zastavili smo si jasen cilj, da do leta 2050 dosežemo neto ničelne emisije oziroma podnebno nevtralnost Slovenije. Tako Nacionalni energetsko podnebni načrt (NEPN) kot Podnebna strategija jedrsko energijo prepoznavata kot pomemben del rešitve, saj jedrska energija v sobivanju z obnovljivimi viri energije ključno prispeva k učinkovitosti elektroenergetskega prehoda Slovenije v smeri nizkoogljičnosti in hkrati k robustnosti elektroenergetskega sistema«.

Martin Novšak, generalni direktor GEN energije in predsednik združenja SJF, je na novinarski konferenci poudaril: »Doslej opravljene študije upravičenosti projekta kažejo, da je JEK2 za prihodnjo zanesljivo oskrbo Slovenije z doma proizvedeno električno energijo tehnično, okoljsko in investicijsko izvedljiv projekt, ki ustrezno odgovarja na ključne izzive energetske trileme in omogoča učinkovito soočanje Slovenije z izzivi zelenega elektroenergetskega prehoda.« Dodal je, da so na nadaljevanje projekta, ki ga vodijo odgovorno in racionalno, dobro pripravljeni.

S Podnebno strategijo in pridobljenim energetskim dovoljenjem za JEK2 se odpira priložnost uresničitve ciljev nizkoogljične prihodnosti za Slovenijo in regijo, skladno s smerjo, ki jo nakazuje tudi nedavno predstavljen evropski zakonodajni sveženj ukrepov za znižanje izpustov do leta 2030 za najmanj 55 odstotkov, imenovan Pripravljeni na 55 (Fit for 55).


Več informacij na spletnih mestih:

GEN: Gen energija (gen-energija.si)

MZI: Ministrstvo za infrastrukturo izdalo energetsko dovoljenje za projekt jedrske elektrarne Krško blok 2 | GOV.SI

Energetsko dovoljenje je javno in dostopno na: Portal Energetika (energetika-portal.si)

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem