FORATOM pozdravlja odločitev komisarjev Evropske komisije o sprejemu dopolnilnega delegiranega akta EU o taksonomiji

2. 2. 2022
Kolegij komisarjev Evropske komisije je danes sprejel dopolnilni delegirani akt EU o taksonomiji, ki pod določenimi pogoji vključuje jedrsko energijo v taksonomijo trajnostnega financiranja. FORATOM pozdravlja to odločitev, prav tako pa pozdravlja tudi izjavo komisarja McGuinessa, ki je dejal, da je kljub temu, da se je to izkazalo za zahtevno nalogo, pomembno, da taksonomija ostane znanstveno utemeljena. Vseeno pa bo doseganje nekaterih predlaganih meril za jedrsko energijo zelo zahtevno.

»Še naprej ostajamo razočarani nad tem, da je jedrska energija še vedno obravnavana kot prehodna tehnologija. Trdno verjamemo, da prispeva k ciljem blažitve podnebnih sprememb in ne povzroča več škode, kot katera koli druga tehnologija za proizvodnjo električne energije, ki je skladna s taksonomijo EU. To trditev so potrdili strokovnjaki komisije Joint Research Center (JRC).« je dejal Yves Desbazeille, generalni direktor FORATOM-a. »Še vedno pa upamo, da se bo to popravilo, ko bomo nadaljevali z načrti integracije tehnologije jedrskih reaktorjev IV. generacije. Predvsem nas z optimizmom navdaje izjava komisarja McGuinessa, da naj bi jedrska energija ostala del mešanice energetskih virov EU tudi po letu 2050 skladno z lastnimi napovedi Komisije.«

Skladno s sprejetim predlogom se jedrska energija lahko šteje za skladno s taksonomijo, če izpolnjuje več strogo predpisanih meril:

  • Država članica, v kateri se projekt nahaja mora imeti delujočo infrastrukturo za končno odlaganje zelo nizko, nizko in srednje radioaktivnih odpadkov.
  •  Država članica v kateri se projekt nahaja, mora imeti pripravljene načrte za odlagališče za visoko radioaktivne odpadke.
  • Od leta 2025 morajo vsi obstoječi in novi projekti uporabljati gorivo odporno na nesreče, ki ga je certificiral in odobril nacionalni regulator.

»Ta merila se bodo izkazala za zelo zahtevna, tudi če bomo spoštovali dejstvo, da je cilj spodbujanje nenehnih izboljšav« je dodal gospod Desbazeille, generalni direktor FORATOM-a. »Na primer, goriva odporna na nesreče so še vedno v fazi testiranja in posledično do leta 2025 ne bodo komercialno na voljo (do takrat ne bodo niti certificirana niti odobrena), zaradi česar projekti ne bodo mogli izpolnjevati teh meril.«

Poleg tega je komisar McGuiness na tiskovni konferenci potrdil, da v taksonomijo ni vključeno obratovanje in vzdrževanje obstoječih objektov, temveč le kapitalski izdatki, namenjeni podaljšanju življenjske dobe obstoječih objektov.

FORATOM se bo še naprej povezoval z Evropsko komisijo, da bi zagotovil, da bodo prihodnji pregledi tehničnih meril v skladu z znanstveno podprtim tehničnim napredkom, ki ga je dosegla industrija.

VIR: FORATOM

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem