FORATOM pozdravlja sprejet podnebni sporazum v Parizu

18. 12. 2015
Pariški sporazum Združenih narodov, sprejet 12. decembra na COP21, je zgodovinska in ključna odločitev za omejitev učinkov podnebnih sprememb.

FORATOM deli vizijo pobude »Nuclear for Climate«, ki povezuje skupaj več kot 140 združenj in pozdravlja dogovor o podnebnih spremembah v Parizu in prizadevanja francoskega predsedstva COP21. Aktivna iniciativa »Nuclear for Climate« je na podnebni konferenci pokazala, kako je jedrska energija kot nizkoogljična tehnologija, že do sedaj pomagala obdržati nizke emisije toplogrednih plinov s čimer igra pomembno vlogo v boju proti podnebnim spremembam.

Jean-Pol Poncelet, generalni direktor FORATOM je povedal, da so prepričani, da zaveza pogodbenic COP o omejitvi povečanja povprečne globalne temperature na precej pod 2 stopinji celzija glede na predidustrijske ravni in o nadaljnjem prizadevanju, da ne bi presegli 1,5 stopinje celzija, pomeni uporabo jedrske energije. Dodatna obveznost članic o čimprejšnji omejitvi dviga toplogrednih emisij je možna le z uporabo vseh nizkoogljičnih tehnologij, vključno z nadaljnjo uporabo jedrske energije.
Medvladni forum o podnebnih spremembah (IPCC) bo do leta 2018 pripravil tehnično poročilo o možnih rešitvah, ki naj bi se uporabljale za omejitev učinkov podnebnih sprememb. IPCC je že v svojem 5. poročilu iz aprila 2014 prepoznal jedrsko energijo kot nizkoogljično tehnologijo. FORATOM je prepričan, da bo jedrska energija spet predstavljala temeljni del poročila IPCC kot nepogrešljivo orodje proti podnebnim spremembam.

Dolgoročno pa zaveze podnebne konference Združenih narodov od držav zahtevajo nacionalne akcijske podnebne načrte z jasnimi kavntitativnimi cilji. Več pogodbenic COP je že prevzelo priporočila IPCC in identificiralo jedrsko energijo v svojih nacionalnih načrtih. Vendar so trenutni načrti definirali povečanje temperature za 3 stopinje Celzija. FORATOM je prepričan, da je jedrska energija nujna za nacionalne načrte, če želimo izpolniti obveznosti iz sporazuma ter s tem omejiti dvig temperature na 1,5 stopinje celzija.

V tem trenutku v Evropski Uniji, jedrska energija prispeva 53% vse nizkoogljične električne energije. Poleg tega je tudi med največjimi proizvodnjami električne tehnologije v EU, ki dobavlja 27 % čiste, varne in konkurenčne električne energije držav članic. Evropska komisija je v svojem prvem poročilu State of the Energy Union ugotovila, da je jedrska energija ključna tehnologija, ki je že pomagala trem glavnim globalnim ekonomijam – EU, Braziliji in Kanadi, ki proizvedejo več kot polovico električne energije brez emisij toplogrednih plinov.

Pariški sporazum Združenih narodov, sprejet 12. decembra na COP21, je zgodovinska in ključna odločitev za omejitev učinkov podnebnih sprememb.

Vir: FORATOM

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem