Izdano gradbeno dovoljenje za Paks 2

30. 8. 2022
Madžarski nacionalni urad za jedrsko energijo (OAH) je izdal dovoljenje za gradnjo dveh reaktorjev VVER-1200 v jedrski elektrarni Paks 2.


Projekt Paks 2 se je začel v začetku leta 2014 z medvladnim sporazumom med Madžarsko in Rusijo za dva reaktorja VVER-1200, ki ju bo dobavil Rosatom. Pogodba je bila podprta z ruskim državnim posojilom za financiranje večine projekta.

Julija 2020 je bila vložena vloga za izgradnjo Paks 2 ob obstoječi elektrarni, 100 kilometrov jugozahodno od Budimpešte na bregovih reke Donave. Postopki so OAH dovoljevali 12 mesecev za odločitev z možnostjo podaljšanja za tri mesece. Podaljšanje postopka odločanja je bilo sproženo julija 2021, a tudi v okviru podaljšanja ni bilo mogoče sprejeti odločitve. OAH je postopek odločitve oktobra 2021 ponovno podaljšal. 

OAH je sedaj izdal gradbeno dovoljenje za gradnjo obeh reaktorjev v Paks 2.

»Danes je projekt jedrske elektrarne Paks 2 še en korak naprej,« je dejal madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Péter Szijjártó. "Gradbeno dovoljenje potrjuje skladnost projekta z mednarodnimi in madžarskimi varnostnimi zahtevami. Popolnoma izvedljivo je, da bo Madžarska do leta 2030 imela dva nova reaktorja, s čimer bo zagotovljena stabilnost oskrbe z električno energijo."

Rosatom je poudaril, da je to prvo izdano gradbeno dovoljenje za reaktor VVER-1200 v Evropski uniji.

"Gradbeno dovoljenje za novi enoti madžarske jedrske elektrarne, dokazuje trdno vero v rusko tehnologijo VVER-1200, ki je uspešno prestala preizkus časa in dokazala svojo varnost in zanesljivost," je dejal generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov. "Prepričani smo, da bo jedrska elektrarna Paks 2 zagotovila energetsko suverenost Madžarske in približala evropske države doseganju podnebnih ciljev."

Madžarski postopek licenciranja vključuje niz ločenih licenc. Projektno podjetje Atomerőmű Zrt že ima dovoljenja za priključitev Paksa 2 na elektroenergetsko omrežje, novembra lani pa je pridobilo soglasje za izdelavo dveh reaktorskih tlačnih posod za bloka Paks 2. Na lokaciji že gradijo 18 objektov v pripravi na gradnjo, kot je betonarna in tovarna za pripravo armature.

OAH je marca 2017 izdal lokacijsko dovoljenje za Paks 2 in v istem mesecu je Evropska komisija potrdila, da bodo učinki nove elektrarne na konkurenco sprejemljivi, ob upoštevanju določenih zavez madžarske vlade. 

"Trenutno na gradbišču potekajo pripravljalna dela za gradnjo nove jedrske elektrarne z utrjevanjem temeljnih tal in gradnjo začasnih objektov delovnega območja," so sporočili iz Rosatoma.

Madžarska ima v Paksu štiri jedrske enote. To so tlačnovodni reaktorji VVER-440, ki jih je dobavila Rusija in so se zagnali med letoma 1982 in 1987.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem