Jedrska združenja podpisala izjavo o podnebnih spremembah

19. 5. 2015
Predstavniki nacionalnih jedrskih združenj po vsem svetu so podpisali izjavo o podnebnih spremembah, ki poziva k temu, da bi bila jedrska energija priznana kot prispevek k boju proti klimatskim spremembam.
 Podpisniki deklaracije o podnebnih spremembah (Vir: SFEN)

4.maja, med potekom Mednarodnega kongresa o naprednih jedrskih elektrarnah, je 39 predstavnikov jedrskih društev in tehničnih organizacij v Nici podpisalo skupno deklaracijo, v kateri obrazložijo, da jedrska energija predstavlja ključni del rešitve v boju proti podnebnim spremembam.

Deklaracija je pomemben sestavni del globalne pobude o podnebnih spremembah, ki se je začela lansko leto, zaradi ozaveščanja širše javnosti o nedvomnih koristih jedrske energije. Pobuda je bila sprožena s strani francoskega ter ameriškega jedrskega društva.

S podpisom izjave, je 39 združenj potrdilo, da je jedrska energija ena izmed redkih možnosti, ki lahko uspešno pripomore k zmanjšanju toplogrednih plinov.

Podpisniki trdijo, da vsaka država potrebuje dostop do večje izbire nizkoogljičnih tehnologij, vključno z jedrsko energijo, s katerimi bi zmanjšali emisije CO2 ter omogočili izpopolnjevanje preostalih energetskih ciljev. Prav tako pozivajo k razvoju novih protokolov v okviru konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja, v kateri priznavajo jedrsko energijo kot nizkoogljično obliko energije.

Med podpisniki izjave so tudi korejsko, kitajsko jedrsko društvo, avstralsko jedrsko društvo, kanadsko jedrsko društvo, južnoafriško jedrsko društvo, inštitut Združenega kraljestva ter tudi Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije.

Decembra 2014 je Odbor za podnebje Združenih narodov za spremembo podnebja sporočili, da bodo do 1. oktobra 2015 vsi člani konvencije določili okvir za predlaganje ciljev zmanjšanja toplogrednih plinov.

Vsaka posamezna država je dolžna podati predlog kako prispevati k doseganju cilja konvencije na nacionalni ravni. Več držav – vključno s Kitajsko in ZDA – so že predložile svoje načrte.

Odbor za podnebje pri Združenih narodih bo proučil vse predloge in pripravili skupno poročilo. To bi lahko bila podlaga za sprejetje zavezujočega globalnega dogovora za leto 2020 in dlje, ki bo dorečen na konferenci v Parizu ob koncu letošnjega leta.


Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem