Kitajska podpisala sporazum za štiri nove ruske enote

8. 6. 2018
Rusija in Kitajska sta podpisali sporazume, ki predvidevajo gradnjo štirih VVER-1200 enot v Xudabau in Tianwanu, sodelovanje pri pilotnem projektu hitrega reaktorja CFR-600 ter dobavo delov RITEG (Radioisotope Thermoelectric Generator) oziroma termoelektričnega generatorja radioaktivnih izotopov za kitajski program lunarnega raziskovanja. Slovesnost ob podpisu je potekala v Pekingu, prisotna pa sta bila ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski predsednik Xi Jinping.

Dva izmed sporazumov stremita h gradnji dveh enot na »greenfield« območju v Xudabau in dveh v Tianwanu (enoti 7 in 8). Rusija bo zagotovila reaktorje VVER-1200 ter vso pripadajočo opremo.

Tretji sporazum predvideva dobavo opreme in goriva ter storitve za pilotni projekt hitrega reaktorja CFR-600, medtem ko četrti sporazum predvideva dobavo radionuklidnih toplotnih enot, ki bodo uporabljene za dele termoelektričnega generatorja radioaktivnih izotopov. Tega bodo uporabljali predvsem za napajanje opreme v kitajskem programu lunarnega raziskovanja.

Tianwanski enoti 1 in 2 sta začeli obratovati leta 2007 in vsako leto proizvedeta več kot 15 TWh elektrike. Enoto 3 so priključili na omrežje 30. decembra lani, njeno komercialno obratovanje je pa načrtovano za letošnje leto. Načrt elektrarne v Tianwanu temelji na ruskem AES-91 projektu z VVER-1000 reaktorjem, ki izpolnjuje vse trenutne kitajske in ruske predpise, kot predpise Mednarodne agencije za jedrsko energijo. Gradnjo elektrarne v sodelovanju z rusko Atomstroyexport izvaja korporacija Jedrska energija Jiangsu.

16. decembra 2015 je Državni zbor izdal dovoljenje za tretjo fazo tianwanske elektrarne (enoti 5 in 6). Za enoto 5 so prvi beton vlili že konec decembra 2015, za enoto 6 pa 6. septembra 2016. Enota 5, naj bi začela s komercialnimi operacijami v decembru 2020, enota 6 pa oktobra 2021.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem