Kitajski dizajn Hualong one certificiran za potencialno gradnjo v Evropi

18. 11. 2020
Kitajski reaktor Hualong One (HPR1000) podjetja China General Nuclear (CGN) je uradno potrjen kot skladen glede na zahteve organizacije European Utility Requirements (EUR). CGN je dejal, da ocena EUR kaže, da je zasnova reaktorja skladna z najnovejšimi evropskimi zahtevami glede jedrske energije.

Shematska slika elektrarne HPR1000 (Slika: CGN)

Shematska slika elektrarne HPR1000 (Vir: CGN)

Zahteve zajemajo širok spekter pogojev za učinkovito in varno obratovanje jedrskih elektrarn. Zahteve vključujejo področja, kot so tlorisna postavitev, sistemi, materiali, komponente, metodologijo verjetnostnega varnostnega ocenjevanja in oceno razpoložljivosti. Čeprav se v vsaki posamezni državi še vedno zahteva odobritev pristojnega regulatorja, skladnost z EUR kaže, da zasnova reaktorja izpolnjuje zahteve, ki so jih določile članice EUR za naslednjo generacijo lahko vodnih reaktorjev.

EUR-jeva ocena HPR1000 se je začela avgusta 2017 in je vključevala podjetje CGN ter članice organizacije EUR. To so podjetja CEZ, EDF, Fortum, Energoatom, GEN energija, NRG, Paks II, Preussen Elektra, Rosenergoatom in Tractebel. Ocena je obsegala štiri faze: prijava, priprava, podrobna ocena in faza dokončanja. Zasnova HPR1000 je bila ocenjena na podlagi dokumenta z opisom zasnove in na desetine dodatnih projektnih dokumentov, ki jih je zagotovila družba CGN. CGN je predložil več kot 10.000 strani demonstracijskih in utemeljitvenih dokumentov, ki jih je analizirala projektna skupina za ocenjevanje EUR. Med ocenjevanjem je bilo izdanih in odgovorjenih 864 vprašalnikov.

EUR je zaključil, da je rezultat analize skladnosti zasnove HPR1000 z 5037 zahtevami pokazal dobro raven skladnosti. Ugotovljeno je bilo, da manj kot 1% zahtev ni skladnih z EUR. Manuel Carrasco, predsednik odbora EUR je potrdilo skladnosti podjetju CGN posredoval 20. oktobra.

Prizadevanja EUR so se začela decembra 1991, ko so pomembnejša evropska jedrska podjetja izdala skupne zahteve za naslednjo generacijo lahko vodnih jedrskih elektrarn. Zasnova zahtev je bila po vzoru dokumenta EPRI (ameriškega raziskovalnega inštituta za električno energijo) za napredne lahko vodne elektrarne.

CGN-jev HPR1000 je sedma zasnova reaktorja do zdaj, ki jo je potrdil EUR. Ruski VVER TOI je bil certificiran junija 2019, korejski APR1400 podjetja Hydro & Nuclear Power pa oktobra 2017. EU-APWR podjetja Mitsubishi Heavy Industry je bil certificiran oktobra 2014, Arevin EPR pa je bil certificiran julija 2009. Maja 2007 je bil certificiran Westinghouse-ov AP1000, medtem ko je podjetje AtomStroyExport za napredni polpasivni dizajn AES-92 prejel podoben certifikat marca 2007.

Leta 2012 so osrednji načrtovalci v Pekingu usmerili podjetji CGN in China National Nuclear Corporation (CNNC), naj racionalizirata svoja jedrska programa. To je pomenilo, da sta bila CNNC-jev ACP1000 in CGN-jev ACPR1000 združena v eno standardizirano zasnovo - Hualong One. CGN se na svojo različico Hualong One sklicuje kot na HPR1000. Dejansko ima vsako podjetje svojo oskrbovalno verigo in njuni različici Hualong One se bosta nekoliko razlikovali (enote, ki jih je izdelal CGN, bodo uporabljale nekatere funkcije iz ACPR1000), vendar se zdi, da je zasnova standardizirana. Namenjen je široki uporabi na Kitajskem, pa tudi izvozu v druge države sveta.

General Nuclear Services, hčerinsko podjetje EDF in CGN, predlaga izgradnjo HPR1000 v predvideni novi jedrski elektrarni v angleškem Bradwellu. CGN gradi dva demonstracijska reaktorja HPR1000 na lokaciji Fangchenggang v kitajski avtonomni regiji Guangxi. To je referenčna elektrarna za projekt Bradwell. Prvi beton so za jedrski otok Fangchenggang blok 3 vlili decembra 2015, za blok 4 pa leto kasneje. Te enote naj bi začele obratovati leta 2022.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem