Madridski pogovori glede cene ogljika prepuščajo odločitev COP26

16. 12. 2019
Po poročanju Financial Timesa je pogovore "preganjala zapuščina" starih kreditov za ogljik, ustvarjenih v skladu s kjotskim protokolom iz leta 1997, ki so bili zamišljeni na način, da bogate države plačujejo revnejšim državam za projekte zmanjšanja emisij.

Po poročanju Financial Timesa je pogovore "preganjala zapuščina" starih kreditov za ogljik, ustvarjenih v skladu s kjotskim protokolom iz leta 1997, ki so bili zamišljeni na način, da bogate države plačujejo revnejšim državam za projekte zmanjšanja emisij. Ti so "skoraj ničvredni", njihova uporaba pa je "široko diskreditirana", poroča časnik. Države, ki imajo še vedno stare kredite - predvsem Kitajska, Indija in Brazilija, se borijo za pravico, da jih prenesejo v nov sistem, kar naj bi bilo dogovorjeno v Madridu.

"Potem, ko se pogajalci že drugo leto zapored niso uspeli dogovoriti o smernicah za trge, je čas, da nadaljujemo," je za časnik povedala Nat Keohane, višja podpredsednica sklada za zaščito okolja in opazovalka pogovorov. Keohane je države pozvala, naj vzpostavijo svoja pravila glede na pomanjkanje navodil OZN.

Delegati skoraj 200 držav so na COP25 podprli deklaracijo za pomoč revnim državam, ki trpijo zaradi posledic podnebnih sprememb, vendar niso namenili novih sredstev v ta namen. Končni sporazum je poudaril "nujno potrebo" po zmanjšanju toplogrednih plinov v skladu s cilji pariškega sporazuma iz leta 2015. Vendar so se številni delegati prav tako uprli pozivom, naj povečajo obljube za zmanjšanje toplogrednih plinov naslednje leto.

"Mednarodna skupnost je izgubila pomembno priložnost, da bi pokazala večjo ambicioznost glede blaženja, prilagajanja in financ za spopadanje s podnebno krizo," je dejal generalni sekretar OZN António Guterres. "Ampak ne smemo obupati in ne bom odnehal. Odločnejši kot kadar koli prej si bom prizadeval, da bo 2020 leto, v katerem se vse države zavežejo, da bodo naredile tisto potrebno, kar veleva znanost, za dosego ogljične nevtralnosti leta 2050 in omejitev dviga temperature na 1,5 stopinje."

Združeno kraljestvo, ki je junija postalo prvo večje gospodarstvo na svetu, ki je sprejelo zakone, s katerimi bo prispevalo v boju proti globalnemu segrevanju do leta 2050, bo gostilo COP26 - v Glasgowu na Škotskem. Novoizvoljeni britanski premier Boris Johnson je dejal, da načrtuje ustanovitev novega vladnega oddelka za boj proti podnebnim spremembam.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem