NRC bo izdal potrdilo o licenciranju SMR NuScale

2. 8. 2022
Ameriški upravni organ za jedrsko varnost (NRC) je napovedal, da bo izdal licenco za uporabo SMR reaktorja podjetja NuScale v Združenih državah Amerike. NuScale je prva zasnova majhnih modularnih reaktorjev (SMR), ki jo je licenciral NRC.
Zasnova SMR NuScale
Zasnova SMR NuScale
(Vir: WNN)

V postopku licenciranja zasnove je NRC ugotovil, da zasnova SMR NuScale izpolnjuje vse veljavne varnostne zahteve, neodvisno od uporabe le teh za gradnjo ali obratovanje elektrarne. Pri vsaki nadaljnji vlogi za gradnjo in obratovanje elektrarne, ki se bo sklicevala na to zasnovo bo potrebno obravnavati zgolj preostala varnostna in okoljska vprašanja, specifična za posamezno lokacijo elektrarne.

NuScale je oddal vlogo za pridobitev licence zasnove na NRC decembra 2016. Zasnova SMR reaktorja NuScale temelji na naravnih in pasivnih procesih, ki delujejo na osnovi gravitacije in konvekcije. Zasnova SMR NuScale predvideva do 12 tlačnovodnih modulov, potopljenih v varnostni bazen, ki se nahaja pod nivojem tal.

Končno poročilo o oceni varnosti je NRC izdal avgusta leta 2020. NRC bo najkasneje do 25. novembra 2022 uradno izdal potrdilo o licenciranju zasnove SMR reaktorja NuScale.

»Potrditev zasnove NuScale se ne bi morala zgoditi v bolj ključnem času, kot je sedaj, ko se celoten svet sooča z vse večjo krizo zaradi nestanovitnih cen energije in z ekstremnimi vremenskimi pojavi, ki povzročajo podnebne spremembe« je dejal John Hopkins, predsednik in izvršni direktor podjetja NuScale. »Veseli nas, da so spoznali našo tehnologijo inherentne varnosti in potencial zagotavljanja trajnih, brezogljičnih energetskih rešitev za izpolnjevanje potreb po energiji celotne globalne skupnosti«.

NuScale SMR je sedmi tip reaktorja, ki bo prejel licenco s strani NRC. Do sedaj so bile licencirane naslednje zasnove:

  • GE Hitachi Nuclear Energy: ABWR
  • Westinghouse: 80+
  • Westinghouse: AP600
  • Westinghouse: AP1000
  • GE Hitachi Nuclear Energy: ESBWR
  • Korea Electric Power Corporation and Korea Hydro & Nuclear Power Co's : APR1400

Izmed zgoraj naštetih licenciranih zasnov je v ZDA trenutno v gradnji samo zasnova AP1000 in sicer enoti Vogtle-3 in Vogtle-4, ki naj bi v letu 2023 začeli s komercialnim obratovanjem.

NuScale je v mesecu juniju napovedal strateški premik iz faze razvoja v fazo dobave, kot posledica napredka komercializacije reaktorja, ki se ponuja v obliki VOYGR elektrarn z dvanajstimi, šestimi ali s štirimi moduli. Pričakuje se, da bo prva komercialna elektrarna NuScale VOYGR v obliki enote s šestimi moduli zgrajena v nacionalnem laboratoriju Idaho v ZDA v okviru projekta Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS).

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem