Nuclear For Climate

18. 2. 2015
Globalna podnebna pogajanja naj bi se zaključila s sporazumom na podnebni konferenci COP21 v Parizu decembra 2015. Kot priprava na ta dogodek se je oblikovala iniciativa z imenom "Nuclear for Climate". Cilj le-te so razprave o tem, kako se boriti proti podnebnim spremembam ter poudarek na pomembnosti jedrske energije za podnebje.

Pomembne študije so pokazale, da mora biti jedrska energija del rešitve za zadovoljitev povečanega povpraševanja po električni energiji, hkrati tudi zmanjševati emisije toplogrednih plinov:
Jedrske elektrarne proizvedejo 11% svetovne proizvodnje električne energije, 27% evropske električne energije in 53% električne energije brez ogljika.

V skladu z najnovejšim World Energy Outlook, ki so ga objavili na IEA, so izpusti okoli 56 Gt CO2 od leta 1971, kar je enakovredno dvema letoma emisij po trenutnih merilih.

Nuclear for Climate si prizadeva za ozaveščanje odločevalcev in splošne javnosti o nedvomni prednosti jedrske elektrarne na podnebne spremembe.

Nedavno je sedež evropskega jedrskega združenja FORATOM obiskal dr. Rajendra Pachauri, predsedujoči odbora Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Poudaril je, kako je lahko jedrska energija del rešitve v borbi proti podnebnim spremembam. V zvezi s tem obiskom je nastal naslednji video.

Vir: FORATOM
 

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem