NuScale piše zgodovino z oddajo vloge za licenciranje majhnega modularnega reaktorja

13. 1. 2017
Podjetje NuScale Power je pozvalo ameriško jedrsko upravo (NRC), da odobri uporabo njihovega komercialnega majhnega modularnega reaktorja (SMR). To je na sploh prva vloga predložena na NRC za certificiranje SMR reaktorja.
 Michael Johnson, NRC namestnik izvršnega direktorja za poslovanje (desno) in Vonna Ordaz v.d direktor urada novih reaktorjev (druga z desne) sta prejela NuScaleovo vlogo od glavnega jedrskega častnika Dalea Atkinsona (drugi z leve) in podpredsednika NuScalea za regulatorne zadeve Toma Bergmana (levo). (Vir: NRC)

Vlogo, ki je bil predložena 31. decembra so obeležili na sedežu NRC, ki se nahaja v predmestju Washingtona. Obeležena je bil s strani NuScalovega izvršnega direktorja Johna Hopkinsa, soustanovitelja in vodje tehnološkega oddelka Joseja Reyesa, glavnega jedrskega častnika Dala Atkinsona ter podpredsednika za regulatorne zadeve Toma Bergmana.

Atkinson je dejal: »Dosegli smo to izjemno prelomnico s prizadevanjem preko 800 ljudi v več kot osmih letih. Prepričani smo, da smo predložili celovito in kakovostno vlogo in se veselimo sodelovanja z NRC«.

Vloga je sestavljena iz skoraj 12.000 strani tehničnih informacij. NRC pričakuje, da bo v naslednjih dveh mesecih ugotovila ali so potrebne še dodatne informacije, preden začnejo s pregledom dokumentacije. Njihov cilj je, da  končajo postopek certificiranja v roku 40 mesecev. Odobrena kombinirana licenca (COLA) nato velja 15 let in omogoča hkrati gradnjo in obratovanje elektrarne.

Povpraševanje

Podjetje s sedežem v Portlandu, je napovedalo, da bo po pridobljeni licenci globalno povpraševanje po njihovih elektrarnah ustvarilo na tisoče novih delovnih mest v proizvodnji, gradbeništvu in nato pri samem obratovanju. ZDA bo v svetu ponovno imela vodilno vlogo na področju jedrske tehnologije, med drugim pa postopek utira pot za NRC-jevo odobritev bodočih dodatnih naprednih jedrskih tehnologij. Konservativne ocene napovedujejo, da bo do leta 2035 okoli 55–75 GWe svetovne električne energije proizvedene iz SMR elektrarn, kar je enakovredno več kot 1000 NuScale Power modularnim enotam .

Prva komercialna 12-modulna NuScale elektrarna naj bi bila zgrajena na lokaciji Idaho National Laboratory (INL) in bo v lasti  Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS).

Leta 2015 sta NuScal in UAMPS skupaj dobila 16,7 milijona dolarjev nepovratnih sredstev v okviru triletnega sporazuma o sodelovanju za izvedbo karakterizacije aktivnosti na lokaciji INL ter za pripravo dokumentacije, ki vodi do kombinirane licence COLA za prvo elektrarno v INL.

Zgodovinski trenutek

Zgodovinski dogodek je bil obeležen na novinarski konferenci, ki se jo je udeležilo pet članov kongresa, podsekretar za znanost in energijo, predsednik inštituta NEI ter izvršna direktorica Maria Korsnick.

Korsnickova je dejala, da se piše zgodovina inovativnosti v električnem sektorju, in sicer v kontinuiranem razvoju in inovacijah na področju jedrske tehnologije.

Po njenem mnenju je ključno ohranjanje obstoječih ameriških jedrskih elektrarn, vključno z podaljševanjem licenc, ki bi omogočale njihovo obratovanje tudi po izteku 60 letne dobe. Nadaljuje naj se z gradnjo velikih lahko vodnih reaktorjev, kot so trenutno v štirje v Georgi in Južni Karolini. Nadaljuje naj se tudi razvoj in licenciranje manjših modularnih lahko vodnih reaktorjev. Za razvoj jedrske industrije pa je po njenem mnenju pomemben tudi razvoj, na področju naprednih nelahko vodnih reaktorjev.

NuScaleov SMR je sestavljen iz modularnih integriranih tlačnovodnih reaktorjev, izdelanih na osnovi lahkovodne tehnologije , ki  varno obratuje po vsem svetu že zadnjih 70 let. Posamični NuScale Power Modul lahko proizvede 50 MW električne energije. V NuScale elektrarni pa je lahko 12 teh modulov z skupno bruto močjo 600 MW.

Kapaciteta elektrarne lahko narašča v  posameznih stopnjah, odvisno od povpraševanja po električni energiji. Čas za izgradnjo posameznega modula  je približno 36 mesecev. Za manjša podjetja je tako lažje, če se kapital poviša in omogoči hitrejši donos naložbe, medtem ko je preostali del elektrarne še v gradnji. Poleg tega je lahko vsak dodaten modul zgrajen izven lokacije in nato pripeljan v elektrarno z tovornjakom, vlakom ali ladjo.

Med drugim pa ima NuScale tudi edinstvene varnostne karakteristike. V nenormalnih razmerah se reaktor lahko sam izklopi in se hladi za nedoločen čas brez človeškega posredovanja, dodatne vode ali zunanje oskrbe z električno energijo.

Scott Burnell iz NRC je povedal, da so s podjetjem NuScale obravnavali postopek pred oddajo vloge za licenciranje že od leta 2008. Postopek je skoraj  enak postopku pri tradicionalnih velikih reaktorjih. Ti pogovori so pomagali razumeti tako NRC in NuScale, na katerih področjih bi potrebovali dodatne podporne informacije ali alternativne pristope. Na primer, NuScale je preučilo, kako bi lahko dizajn elektrarne kar najbolje ustrezal zahtevam NRC za osebje v kontrolni sobi.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem