Objavljen je javni razpis za novo jedrsko elektrarno Dukovany

28. 3. 2022
Za projekt Dukovany se potegujejo trije ponudniki, ki so uspešno prestali varnostno ocenjevanje, in sicer EDF iz Francije, Westinghouse iz ZDA in Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP).

  Češki premier Petr Fiala in predsednik uprave ČEZ Daniel Beneš (Vir: ČEZ)

Ponudniki imajo čas za oddajo začetnih ponudb do novembra 2022. ČEZ pričakuje, da bo ponudbe ocenil in oddal poročilo v državno potrditev pravočasno, tako da bodo pogodbe dokončane v letu 2024.

"Glavni cilj je varen in ekonomičen projekt, zaključen v dogovorjenem proračunu in roku. Za sam razpis je seveda cilj izbrati najboljšega izvajalca ter imeti kakovostno in ugodno pogodbo," je povedal Daniel Beneš, predsednik uprave Upravnega odbora in glavni izvršni direktor ČEZ-a.

Gradnja nove enote se bo predvidoma začela leta 2029 in bo končana do leta 2036. Minister za industrijo Jozef Síkela je dejal, da bo to največja naložba v sodobni zgodovini Češke republike. Projekt bo predvidoma stal okoli 6 milijard evrov. Nova elektrarna v Dukovany-ju naj bi bila zgrajena ob obstoječi elektrarni, katere prvi blok je bil zagnan leta 1985.

Češka že proizvaja 34 % svoje električne energije iz štirih reaktorjev v Dukovany-ju in dveh v Temelinu. Prav tako razmišlja o gradnji novih blokov v Temelinu, lani pa je bila zapisana podpora za nove jedrske elektrarne v zakonu.

Zakon, ki je bil septembra 2021 z veliko večino potrjen s strani poslancev, državnim podjetjem omogoča nakup električne energije iz novih jedrskih elektrarn po fiksni ceni za najmanj 30 let z možnostjo podaljšanja. Energija se bo preprodajala na veleprodajnem trgu in vsak dobiček ali izguba bo preveden v prilagoditev računov za elektriko, čeprav je vlada dejala, da bo postavila zgornjo mejo morebitnih dodatnih stroškov. Zakon je poznan pod imenom »Lex Dukovany«, po lokaciji elektrarne, kjer je načrtovana nova gradnja.

»Poleg stabilne oskrbe z električno energijo,« piše Lex Dukovany, »jedrske elektrarne omogočajo tudi zagotavljanje stabilne oskrbe s toploto, kar je še ena prednost zaradi razvejanega sistema centralne oskrbe s toploto na Češkem.« Zato je "jedrska energija opredeljena kot glavno sredstvo za zagotavljanje energetske varnosti na Češkem v okviru doseganja cilja podnebno nevtralne EU do leta 2050, zaradi njene sposobnosti zagotavljanja nizkoogljične, stabilne in poceni oskrbe z električno energijo."

(Vir: WNN in NUCNET)

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem