Podana vloga za obratovanje dovoljenje finskega EPR

14. 4. 2016
Finsko podjetje Teollisuuden Voima Oyj (TVO) je danes vložilo zahtevek za obratovanje tretje enote jedrske elektrarne Olkiluoto. Prva taka EPR elektrarna bo začela obratovati predvidoma konec leta 2018.
 Olkiluoto EPR (Vir: TVO)

Podjetje TVO je danes objavilo, da je podalo vlogo na Finsko ministrstvo za delo in gospodarstvo. Vloga ima 130.000 strani in vsebuje podatke o gradnji elektrarne, tehnična in operativna varnostna načela, ravnanju z jedrskimi odpadki ter podrobnosti o strokovnosti in finančnem položaju TVO.

Poleg vloge za obratovanje za 20 let (z začetkom 2018 in koncem 2038), TVO skuša pridobiti tudi dovoljenje za uporabo obstoječih začasnih skladišč za rabljeno gorivo in ostale radioaktivne odpadke.

Vlogo bo pregledal finski jedrski regulator STUK kot tudi več ministrstev ter nekateri drugi deležniki. STUK bo podal oceno glede jedrke varnosti, ostali pa bodo predložili ugotovitve na Ministrstvo za delo in gospodarstvo. Finska vlada se bo o prošnji TVO odločila na podlagi priporočil ministrstva.

STUK je že pregledal in odobril zasnovo elektrarne v fazi izgradnje, fokus ocene pri obratovalnem dovoljenju bo posodobljeno varnostno poročilo in pripravlenost TVO za obratovanje. Dokončna ocena bo znana čez približno 18 mesecev.

Testiranje instrumentacije in kontrolnega sistema na Olkiluoto 3 se je začelo januarja. Prejšnji teden so se pričela testiranja na procesnem sistemu, elektrostrojne instalacije, vključno cevovodni del, pa bo končan v prvi polovici letošnjega leta.

Prva finska jedrska elektrana EPR v  Olkiluoto je  v postopku za gradnjo od leta 2005. Imela več sprememb datuma za njen zagon, ki je sedaj pričakovan leta 2018. Obratovanje Flamanville EPR v Franciji je bilo predvidena za leto 2007, vendar se sedaj pričakuje konec leta 2018.

Taishan 1 na Kitajskem, ki je v gradnji od leta 2009, naj bi začel z obratovanjem v začetku leta 2017, medtem ko Taishan 2 je predviden kasneje v istem letu.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem