Politika glede vprašanja nove jedrske elektrarne poenotena

16. 2. 2024
Na današnjem sestanku v Ljubljani, ki ga je organiziral predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob, je politični vrh razpravljal o energetski samooskrbi Slovenije in dolgoročni rabi jedrske energije, vključno s procesom odločanja o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne.

V GEN energiji intenzivno nadaljujejo z aktivnostmi projekta JEK2. Skupina GEN je izračunala, da je kombinacija vlaganj v obnovljive vire in jedrsko energijo najbolj primerna za naslavljanje izzivov razogljičenja in doseganje ustrezne stopnje samooskrbe z električno energijo. »Poenotenje politike pri prepoznavanju jedrske energije kot sestavnega dela rešitve za prehod v nizkoogljično in samooskrbno prihodnost je izjemno pomembno pri nadaljnjih pripravljalnih aktivnostih na projekt izgradnje JEK2. Na referendumu izražena podpora državljank in državljanov Slovenije bi projektne aktivnosti vsekakor dodatno pospešila,« je po današnjem sestanku poudaril Paravan. 

Aktivnosti podjetja GEN energija so usmerjene v priprave na učinkovit proces umeščanja nove jedrske elektrarne v prostor, pri čemer sodelujejo z vladno delovno skupino za koordinacijo pripravljalnih aktivnosti za projekt JEK2. Cilj je sprejem državnega prostorskega načrta (DPN) najkasneje do leta 2028. Poleg tega je v zaključni fazi več študij, med njimi seizmična študija lokacije in študija o priklopu JEK2 na elektroenergetski sistem Slovenije, ter priprava predlogov poslovnih modelov in selekcijskega postopka za izbiro dobavitelja JEK2. 

Vprašanje dolgoročne rabe jedrske energije zahteva najširši nacionalni in politični konsenz. Skupina GEN bo aktivno sodelovala v razpravi o projektu JEK2 in energetski prihodnosti Slovenije z zagotavljanjem strokovnih podlag in celovitih informacij v prihodnjih mesecih do napovedanega referenduma. 

Vir: GEN energija

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem