Poljska pripravljena na jedrsko energijo

21. 11. 2018
Da bi zadostili višjim zahtevam po potrebi energije, ki bi obenem upoštevale podnebne cilje, premogovno odvisna Poljska potrebuje raziskati nove vire energije. To, pravi poljski minister Kryzstof Tchórzewski, odpira priložnost za raziskovanja novih oblik nizko-ogljičnih jedrskih energij.

Minister je dejal, da ima Poljska neodvisni energijski sistem, ki sloni na uporabi premoga.

Po tem, ko je Poljska pristopila k Evropski Uniji, leta 2004, je država veliko investirala v izboljšave, še posebno v energetskem sektorju, še pravi Tchórzewski. Kot rezultat je električni sektor bil sposoben zadovoljiti zahteve po rasti energije.

''In potem smo pričeli razmišljati o mešanici energije in tako sem sam pričel diskusijo o jedrski energiji, kot namestnik ministra za gospodarstvo v letu 2007. Od leta 2015, smo se soočali z najrazličnejšimi dilemami.  Danes se kot EU srečujemo s problematiko politike podnebja. Potrebno je zagotoviti čisto ozračje, obenem se soočamo s situacijo, v kateri se Poljska razvija izredno hitro. Gospodarstvo raste. Moramo pa prav tako zagotoviti trajnostno rast'' še pove.

Ministrstvo za energijo, kot del diskusije za nacionalno energetsko politiko in planom za energijo ter podnebjem, se je odločilo, da bi Poljska morala razmišljati o jedrski energiji in njeni mešanici. Energetska politika ''nas sili v zmanjševanje deleža premoga za proizvodnjo energije''.

''Predvidevamo, da se bo potreba po energiji do leta 2030 povečala od 20% pa mogoče vse tja do 25%, kar pomeni, da tega ne bo možno zadovoljiti samo z »obnovo« trenutnih elektrarn, ampak bo potrebno poiskati dodatne vire, in tukaj se odpira nov prostor za jedrsko energijo. V ta namen, bomo spremenili našo mešanico energije. Potrebno je tudi zmanjšati izpuste in dodati brez-ogljične vire energije''.

Dodaja še: ''Potrebujemo konvencionalno energijo za podporo obnovljivim virov, in tukaj vidim opcijo v  brez ogljični jedrski energiji, ki zagotavlja doseganje ciljev, na način ki smo si ga zastavili''.

Na konferenci je prav tako spregovoril Josef Sobolewskim, direktor oddelka za jedrsko energijo Nuclear Energy Department, na poljskem ministrstvu za energetiko, ki je dejal, da predvidevajo 2 jedrska reaktorja z močjo do 1,5 GW do leta 2031 ter nadaljnje reaktorje do leta 2050., kateri bodo v celoti prinesli kapaciteto med 6 in 9 GW. Na Poljskem razmišljajo o možnostih dveh lokacijah, to sta Lubiatowo-Kopalino in Zarnowiec.

Generalna direktorica združenja World Nucelar Association Agneta Rising je povedala, da je bil ta dogodek na Poljskem pomemben mejnik, ter ''v skladu s pravočasnim časovnim dogajanjem na Poljskem, zaradi njene modernizacije, diverzifikacije na energetskem področju, in pa dekarbonizacije, ki pravkar poteka''.

''Vsaka država mora izbrati svojo mešanico energije in državno specificirati strategijo, ekonomsko in okolijsko situacijo. Poljska je primerna za uporabo jedrske energije. Pravzaprav, je le ta prišla ob pravem času''še dodaja. 

Močno podporo poljske vlade za ambiciozni jedrski načrt je pozdravil tudi direktor Foratoma Yves Desbazeille, ki meni, da bo gradnja jedrske elektrarne pomagala Poljski pomagala uresničiti strateške cilje kot so varno dobavo električne energije, zmanjševanje odvisnosti od fosilnih goriv, spodbudo gospodarskega razvoja ter dekarbonizacijo električnega sistema skladno z energetskimi in podnebnimi cilji na evropski ravni.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem