Pomen projekta JEK2 za Slovenijo

22. 7. 2021
Ob izdaji energetskega dovoljenja za projekt JEK2 ter številnih odzivih v medijih v Slovenskem jedrskem forumu opozarjamo na najnovejšo publikacijo Jedrska energija za razvoj Slovenije, v kateri so zbrane aktualne informacije in podatki o današnji vlogi jedrske energije v EU in v Sloveniji, s poudarkom na njenih razvojnih potencialih za ustvarjanje brezogljične in trajnostne prihodnosti.

Z novim blokom jedrske elektrarne bomo v elektroenergetski sistem vključili zanesljiv in varen domač vir energije, proizvedel bo okoli 8,8 TWh letno in bo v kombinaciji z nestanovitnimi obnovljivimi viri energije pomagal hkrati uresničiti cilje razogljičenja in znižanja naše energetske uvozne odvisnosti.

JEK2 bo znatno povečal pozitivne učinke na celotno gospodarstvo, sama gradnja in obratovanje JEK2 bosta imela velike multiplikativne učinke na zaposlenost in slovenski BDP. Napovedi kažejo, da bo v času gradnje kumulativen vpliv na slovenski BDP znašal 8 % in ustvarilo se bo 10.000 novih delovnih mest v različnih sektorjih. Med obratovanjem bo vpliv na BDP 3,2 %, ustvarjenih pa bo 2100 novih kvalitetnih delovnih mest neposredno v elektrarni in posrednih dejavnostih.

Več informacij o pomenu jedrske energije za razvoj Slovenije najdete v naši publikaciji Jedrska energija za razvoj Slovenije.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem