Povezava jedrske elektrarne Vogtle 4 na elektroenergetsko omrežje

11. 3. 2024
Elektrarna Vogtle 4, opremljena z reaktorjem AP1000, zdaj proizvaja električno energijo in je bila prvič povezana na omrežje 1. marca, je sporočilo podjetje Georgia Power.
Vogtle 4 se je pridružila Vogtle 3 pri oskrbi elektroenergetskega omrežja z električno energijo (Slika: Southern Company)
Vogtle 4 se je pridružila Vogtle 3 pri oskrbi elektroenergetskega omrežja z električno energijo (Slika: Southern Company)

Elektrarna, ki se nahaja v mestu Waynesboro v Georgii, je dosegla prvo kritičnost 14. februarja. Sinhronizacija in povezava na elektroenergetsko omrežje sta del postopka zagona, v katerem bodo operaterji elektrarne nadaljevali z dvigovanjem moči reaktorja in hkratnem izvajanjem preizkusov pri različnih ravneh moči, vse do 100% moči. Ko bodo vsi preizkusi zagona uspešno zaključeni in bo elektrarna na voljo za zanesljivo obratovanje, bo Vogtle 4 začel s komercialnim obratovanjem. Podjetje trenutno predvideva začetek komercialnega obratovanja v drugem četrtletju letošnjega leta.

Vogtle 4 je eden od dveh reaktorjev AP1000, ki ju gradijo pri projektu Vogtle. Na lokaciji že delujeta dva tlačnovodna reaktorja. Enota Vogtle 3 je dosegla prvo kritičnost marca 2023 in je začela komercialno obratovanje julija istega leta.

Zadnji reaktor, ki je začel obratovati v ZDA pred Vogtle 3, je bila enota 2 v elektrarni Watts Bar, leta 2016. Gradnja tega reaktorja se je začela leta 1973 in je bila prekinjena leta 1985. Dela so ponovno stekla leta 2007.

Nove enote v elektrarni Vogtle so so-lastništvo podjetij Georgia Power, Oglethorpe Power, MEAG Power in Dalton Utilities. Nove enote na lokaciji Vogtle upravlja podjetje Southern Nuclear. Georgia Power je podružnica podjetja Southern Company.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem