Pregledovalna misija ARTEMIS uspešno zaključena

13. 6. 2022
Slovenija je od 22. do 30. maja gostila mednarodno pregledovalno misijo ARTEMIS (ang. Integrated Review Service for Radioactive Waste and Spent Nuclear Fuel Management, Decommissioning and Remediation), ki je organizirana s strani Mednarodne agencije za atomsko energijo (MAAE).

Namen pregledovalne misije ARTEMIS v Sloveniji, je bil zagotoviti neodvisen mednarodni pregled in oceno Resolucije o nacionalnem programu ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom za obdobje 2016–2025 (ReNPRRO16-25), ki je vsaj vsakih 10 let zahtevana v skladu z obveznostmi Direktive Sveta 2011/70/EURATOM.

Skupino je sestavljalo pet strokovnjakov in sicer trije iz Mednarodne agencije za atomsko energijo, enega opazovalca iz Evropske komisije in enega iz Češke. Člani ARTEMIS-a so se v devetih dneh sestali s predstavniki ARAO, Nuklearne elektrarne Krško, Uprave RS za jedrsko varnost ter Sklada za financiranje razgradnje NEK.

Ob zaključku je bil posebej izpostavljen primer dobre prakse glede zavezanosti Slovenije k proaktivnemu iskanju različnih možnosti za zmanjševanje količine vseh vrst radioaktivnih odpadkov.  

V preliminarnem zaključnem poročilu pa je ekspertna skupina podala eno priporočilo in štiri predloge. 

Delegacija misije ARTEMIS (Vir: ARAO)

Vir: ARAO

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem