Prva enota reaktorja Hualong One povezana z omrežjem

1. 12. 2020
Enota 5 jedrske elektrarne Fuqing v kitajski provinci Fujian je bila 21. oktobra prvič priključena na omrežje, je sporočilo kitajsko nacionalno jedrsko podjetje (CNNC). Enota 5, prvi od dveh referenčnih reaktorjev Hualong One na lokaciji, je prvič dosegla verižno reakcijo.

Reaktor Fuqing 5 je bil priključen na omrežje (Slika: CNNC)

Enota 5 bo prvi svetovni reaktor tipa Hualong One, ki bo začel obratovati. Načrtovan začetek komercialnega obratovanja je konec leta 2020. Enota 6 naj bi sledila do konca prihodnjega leta.

Mejnik za podjetje CNNC pomeni, da je Kitajska razbila monopol tuje jedrske tehnologije in se uradno uvrstila med napredne države na področju jedrske energije.

Sama Bilbao y León, generalna direktorica Svetovnega jedrskega združenja (WNA), je dejala: "Fuqing 5 zagotavlja čisto, zanesljivo in stroškovno učinkovito oskrbo z električno energijo milijonom strank. Hualong One reaktor je dodatek v portfelju naprednih reaktorjev, ki so v zadnjih letih začeli z obratovanjem po vsem svetu."

Gradnja dveh referenčnih enot reaktorja Hualong One (HPR1000) ravno tako poteka na elektrarni China General Nuclear Fangchenggang v avtonomni regiji Guangxi. Ti enoti naj bi začeli obratovati leta 2022. CNNC je prav tako začel graditi dve enoti Hualong na elektrarni Zhangzhou v provinci Fujian in prvo od dveh enot v Taipinglingu v Guangdongu.

Na pakistanski jedrski elektrarni Karači sta v izgradnji dve enoti HPR1000. Gradnja enote Karachi 2 se je začela leta 2015 in enote 3 leta 2016. Enoti naj bi začeli komercialno obratovati v letih 2021 in 2022.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem