Prva enota Taishan EPR končala hladne preizkuse

1. 2. 2016
Hladni funkcijski testi so bili zaključeni v enoti 1 Taishan jedrske elektrarne v kitajski provinci Guangdong. Enota naj bi začela obratovati v prvi polovici prihodnjega leta in bo prvi delujoč EPR reaktor.
 Taishan 1 v gradnji (Vir: CGN) 

China General Nuclear (CGN) je objavila, da so bili testi zaključeni 27. januarja ob 11.30 uri s čimer so dosegli prvovrstni mejnik za EPR reaktor.

Hladni testi zmogljivosti vključujejo začetni zagon tekočinskih in podpornih sistemov. Cilj te faze je pridobiti začetne operativne podatke o opremi, zagotoviti skladnost delovanja vmesnih sistemov in preveriti funkcionalno delovanje teh sistemov.

China’s National Nuclear Safety Administration  je izvedel nadzore in ocenitve v Taishan med 21. in 24. decembrom in nato 29. decembra 2015 izdal dovoljenje za izvedbo preizkusa hladnih funkcij, ki so se začeli naslednji dan.

Taishan 1 je v gradnji od leta 2009. Delovati bo predvidoma začel v prvi polovici leta 2017, Taishan 2 pa načeloma konec leta 2017.

Taishan 1 in 2 sta prva dva reaktorja zgrajena na Kitajskem, ki temeljita na Areva’s EPR design-u. Sta del pogodbe vredne 8 milijard € (8,7 milijarde $), podpisane med Areva in CGN v Novembru 2007. Projekt Taishan (140km zahodno od Hong Konga) je v lasti Guangdong Taishan Nuclear Power Joint Venture Company Limited, ki je skupno podjetje med EDF (30%) in CGN.

Prva EPR elektrarna Finland’s Olkiluoto, je predvidena v gradnji že od leta 2005. Imela je več popravkov datuma predvidenega začetka obratovanja, ki naj bi bil po zadnjih podatkih do leta 2018.  Gradnja Flamanville EPR v Franciji pa se je začela leta 2007, začetek obratovanja pa je predviden proti koncu leta 2018.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem