Prvo jedrsko elektrarno na Poljskem bo gradil ameriški Westinghouse

16. 11. 2022
Poljska vlada je 2.11.2022 formalno potrdila odločitev, da bo prvo jedrsko elektrarno na Poljskem gradil ameriški Westinghouse. Gradnja treh enot AP1000 se bo začela leta 2026, prva enota pa naj bi bila zgrajena do leta 2033.

Okoljska ministrica Anna Moskwa je dejala, da bo odločitev o gradnji jedrske elektrarne povečala energetsko varnost, zmanjšala izpuste CO2 in ustvarila nova delovna mesta (Vir: gov.pl)

Poljski premier Mateusz Morawiecki je sicer že prejšnji teden sporočil, da je bil Westinghouse izbran za izgradnjo prve jedrske elektrarne na Poljskem. Jedrska elektrarna bo vsebovala tri enote AP1000 skupne moči 3750 MWe. Formalno odločitev je v sredo potrdila vlada s sprejetjem resolucije .

Sprejeta resolucija o izgradnji prve jedrske elektrarne na Poljskem navaja »Potreba po trajni neodvisnosti od dobave energetskih virov in energije iz Rusije je povezana s pospešitvijo izvajanja naložb v projekt izgradnje prve jedrske elektrarne na Poljskem. To je pomemben korak pri zagotavljanju energetske varnosti na Poljskem. Program izgradnje jedrske elektrarne bo predstavljal enega izmed osrednjih izzivov v poljskem energetskem sektorju v prihodnjih letih. Izvedba projekta izgradnje prve jedrske elektrarne bo potekala v sodelovanju z vlado ZDA«. Resolucija predvideva tudi pospešitev priprave na izvedbo projekta izgradnje druge jedrske elektrarne na Poljskem.

»Strateško partnerstvo z ZDA predstavlja velik korak k dejanski izvedbi projekta. Izvedba tega strateškega projekta in ustrezno financiranje izgradnje jedrskih elektrarn na Poljskem bo omogočilo znižanje cen električne energije, kar je interes končnih uporabnikov.« je dejala okoljska ministrica Anna Moskwa.

Ameriški veleposlanik na Poljskem Mark Brzezinski je pozdravil odločitev o izboru Westinghouse za izgradnjo prve jedrske elektrarne in dejal »Danes Poljska vlaga v čisto in varno energetsko prihodnost za vse Poljake. "

Patrick Fragman, izvršni direktor Westinghousea, je dejal: »Počaščeni smo, da lahko sodelujemo s poljsko vlado pri začetku nove dobe energetske varnosti na Poljskem, ki bo prebivalcem v prvi vrsti omogočila zanesljivo, cenovno dostopno ter brezogljično električno energijo in bo imela na splošno pozitivne učinke na gospodarstvo. Ta projekt bo ustvaril na tisoče delovnih mest v času gradnje in obratovanja elektrarne."

Dobavitelj za drugo jedrsko elektrarno še ni bil izbran. Po navedbah okoljske ministrice Anne Moskwe ostajajo odprti za sodelovanje z evropsko in globalno jedrsko industrijo, ne glede na to, da je kot dobavitelj za prvo jedrsko elektrarno izbran ameriški Westinghouse.

Poljski jedrski program

Poljska je leta 2020 sprejela ambiciozni jedrski program, ki predvideva izgradnjo dveh jedrskih elektrarn skupne moči 6-9 GWe z začetkom komercialnega obratovanja prve enote v letu 2033. Začetek obratovanja ostalih enot je predviden v časovnem intervalu 2-3 let glede na prejšnjo enoto, tako bi bilo do sredine petdesetih let v obratovanju vseh šest predvidenih enot na dveh jedrskih lokacijah.

Prva poljska jedrska elektrarna bo zgrajena na lokaciji Lubiatowo-Kopalino v provinci Pomerania, ki se nahaja v bližini obale Baltskega morja. Lokacija, ki je predvidena za izgradnjo druge jedrske elektrarne na Poljskem pa se nahaja v osrednjem delu države, v bližini mesta Lodž.

Po mnenju poljskega vladnega kabineta bo jedrska energija predstavljala pomemben del v energetski mešanici države. Zgrajeni jedrski elektrarni bosta predstavljali znaten del domače proizvodnje električne energije. Jedrske elektrarne bodo nadomestile elektrarne na fosilna goriva, prav tako pa njihova implementacija pomembna z vidika rasti porabe električne energije in zagotavljanja stabilnosti elektroenergetskega sistema. Jedrska energija bo kot stabilni vir električne energije omogočala tudi vključevanje obnovljivih virov energije.

Vir: WNN, NucNet

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem