Regulatorni organ odobril licenci za novi enoti na Floridi

6. 4. 2018
Ameriški jedrski regulatorni organ (NRC) je odobril skupni gradbeni in obratovalni licenci (COL) za predvidena nova AP1000 reaktorja na Floridi, Gradilo naj bi podjetje Florida Power and Light (FPL). Potrebna je le še odločitev podjetja ali naj se gradnja enot nadaljuje.
Prikaz razširitve jedrskih elektrarn na Turkey Point-u z enotama 6 in 7 (Vir: FPL)

Podjetje FPL načrtuje razširitev jedrskih elektrarn na Turkey Point-u že od leta 2006, ko je obvestila NRC, da namerava vložiti vlogo za skupni licenci za novi AP1000 enoti. Vlogo so vložili junija 2009. Regulatorni organ NRC je izdal končno poročilo o vplivih na okolje za Turkey Point enoti 6 in 7 v oktobru 2016. Končno varnostno poročilo pa je bilo izdano novembra 2016.

NRC je potrdil, da je FPL-jeva vloga ustrezna in ustreza varnostnim in okoljskim zahtevam.

V juniju 2017 je podjetje FPL napovedalo, da namerava po pridobljeni licenci COL začasno zaustaviti projekt. In sicer za vsaj 4 leta z namenom opazovanja in razumevanja izzivov, s katerimi se investitorji soočajo v prvem valu gradnje AP1000 reaktorjev. Kar pomeni, da se bo začetek obratovanja predvidenih enot 6 in 7 prestavilo iz predvidenega 2027 ali 2028 na vsaj2031 ali 2032.

FPL pravi, da bodo med mirovanjem projekta urejali vse potrebno glede zagovarjanja in ohranjanja dovoljenj v zvezi s COL.  Upravljali bodo tako imenovane vzdrževalne aktivnosti.

FPL bo prav tako ocenjeval način izvedbe, ceno, pogoje uporabe in časovnico prvega vala gradnje, z namenom izboljšanja lastnih stroškov in časovnice.

Dve AP1000 enoti se trenutno gradita na lokacijah Sanmen in Haiyang na Kitajskem. Pričakujejo, da bo Sanmen 1 prvi Westinghouse-ov AP1000 reaktor, ki bo začel obratovati v prihajajočih mesecih. Začetek obratovanja Haiyang 1 in Sanmen 2 pa je prav tako napovedan za koncec tega leta. Haiyang 2 pa naj bi začel z obratovanjem v letu 2019. Štirje AP1000 reaktorji so v procesu gradnje tudi v ZDA. Dva na lokaciji Vogtle in dva na lokaciji Summer. Vendar pa je bila gradnja dveh enot na lokaciji Summer prekinjena v avgustu 2017. Vogtle enota 3 naj bi začela s komercialnim obratovanjem v novembru 2021, sledila pa ji bo enota 4 v novembru 2022.

Turkey Point že ima dva delujoča reaktorja, ki sta bila zgrajena v 70. letih. Enota 3 ima licenco za obratovanje do julija 2032 in enota 4 do aprila 2033.

FPL je januarja letos oddal vlogo za ponovno obnovitev obratovalne licence za enoti Turkey Point 3 in 4 še za nadaljnjih 20 let. Licenci za slednji enoti sta že bili podaljšani. Če bo vloga ponovno odobrena, bosta reaktorja lahko dosegla življenjsko dobo 80 let.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem