Samodejna zaustavitev in ponovni zagon NEK zaradi potresa na Hrvaškem

31. 12. 2020
Območje Petrinje in Zagreba je 29.12 stresel potres z magnitudo 6,3. Nuklearna elektrarna (NEK) v Krškem se je iz varnostnih razlogov zaustavila sama. Opravljen je bil inšpekcijski pregled, kjer so pregledali izvedene ukrepe po samodejni zaustavitvi. Ugotovljeno je bilo, da NEK izpolnjuje potrebne pogoje za ponovni zagon in obratovanje.
 (Vir: NEK)

Agencija RS za okolje, Urad za seizmologijo, je poročal, da so 29.12 ob 12.19 seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili zelo močan potres na Hrvaškem, 149 km jugovzhodno od Ljubljane. Po podatkih evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC) je imel magnitudo 6,3.

Ob potresu je bila jedrska elektrarna samodejno zaustavljena. Osebje NEK je takoj začelo izvajati postopke, ki so običajni ob ustavitvi elektrarne. Opravljeni so bili preventivni pregledi sistemov in opreme. Vplivov na okolje ni bilo.

Po sistematičnem pregledu in testiranju sistemov ter opreme, ki so potrdili, da potres ni vplival na elektrarno, je bila NEK 30.12 ob 22.00 ponovno vključena v elektroenergetski sistem. V skladu s postopki se je moč elektrarne postopoma zviševala. V noči na 31.12 je elektrarna dosegla 50-odstotno zmogljivost. Popoldan pa je elektrarna že dosegla polno moč.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem