Siemens postavlja mejnik s prvim 3D-natisnjenim delom, ki deluje v jedrski elektrarni

9. 3. 2017
Siemens je po integraciji 3D-tiskanja v portfelj svojih digitalnih storitev dosegel industrijski preboj s prvo uspešno komercialno namestitvijo in varnim delovanjem 3D-natisnjenega dela v jedrski elektrarni. Zaradi strogih zahtev po varnosti in zanesljivosti v jedrskem sektorju je ta kvalifikacija pomemben dosežek.

Nadomestni del, proizveden za Nuklearno elektrarno Krško (NEK), je kovinski rotor premera 108 mm za črpalko za požarno varnost. Vodna črpalka zagotavlja pritisk za sistem požarne varnosti v NEK. Nova tehnologija tako omogoča starejšim delujočim elektrarnam, da še naprej dosegajo ali celo presegajo pričakovano življenjsko dobo.

Siemensova ekipa strokovnjakov v Sloveniji je z obratnim inženiringom ustvarila “digitalni dvojček” ter ga nato poslala v Siemensovo tovarno v Finspång na Švedsko, kjer so s procesom aditivne proizvodnje na 3D-tiskalniku del tudi proizvedli.

 Fotografija prikazuje originalni rotor, 3D-natisnjeni prototip ter končni 3D-natisnjeni nadomestni del, ki je nameščen in deluje v NEK. Ta projekt aditivne proizvodnje je bil poimenovan “Perun” – po slovanskem bogu strele in groma, ki ga tesno povezujejo z metalurgijo.

Ta dosežek v krški jedrski elektrarni je še en primer, kako digitalna preobrazba vpliva na energetsko industrijo. Številna testiranja kakovosti in varnosti, ki jih je Siemens izvedel skupaj z ekipo NEK so zagotovila, da bo novi 3D-natisnjeni del deloval varno in zanesljivo.

Siemens in NEK načrtujeta nadaljevanje raziskav in razvoja na tem področju ter razmišljata o napredku na področju zasnove delov, ki jih je najtežje proizvesti s pomočjo klasičnih proizvodnih tehnik, kot so na primer lahke strukture z izboljšanim hlajenjem.

Siemens upravlja z visokotehnološkim obratom aditivne proizvodnje v Finspangu na Švedskem, kjer to tehnologijo razvija že vse od leta 2009. Prva 3D-natisnjena komponenta gorilnika za Siemensovo plinsko turbino od junija 2016 uspešno deluje v češki elektrarni v Brnu.

S postopkom 3D-tiskanja je mogoče proizvajati oblike, ki bi jih bilo s katerim koli drugim proizvodnim postopkom nemogoče, vključno z oblikami zastarelih strojnih delov, za katere ni razpoložljivih načrtov.

Tako Siemens kot NEK sta tudi člana združenja SJF.

Vir: Povzeto po Siemens

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem