Sodelovanje med EDF in MHI

28. 6. 2016
Francosko podjetje EDF in japonski Mitsubishi Heavy Industries (MHI) sta pred kratkim podpisala memorandum o soglasju (MOS) za sodelovanje na področju civilne jedrske energije, vključno s pridobitvijo deleža družbe MHI v družbi Areva NP in nadaljnjim skupnim razvojem reaktorja Atmea1.

Memorandum je bil podpisan v Parizu s strani predsednika uprave EDF, Jean-Bernard Levy-ja ter predsednika uprave MHI, Shunichi Miyanaga.

Družbi sta v skupni izjavi dejali, da je podpis memoranduma  strateškega pomena z namenom krepitve francosko - japonskih vezi na področju jedrske industrije ter skupnemu prepoznavanju strateških interesov na področju  jedrske energije.

Že konec julija 2015 sta EDF in Areva objavili, da sta podpisali soglasje o memorandumu , ki EDF določa temeljne pogoje za  prevzem večinskega deleža v Arevinem podjetju na področju jedrske industrije, Areva NP.

S podpisom memoranduma pa bosta EDF in MHI omogočila potencialno udeležbo MHI kot partnerja v francoski jedrski reorganizaciji s pridobitvijo manjšinskega kapitalskega deleža v podjetju Areva NP.

Poleg tega EDF in MHI načrtujeta vzpostavitev posodobljenih okvirjev glede Atmea partnerstva med Arevo in MHI, vključno z vključitvijo EDF v poslovanju Atmea.

Skupno projektno podjetje Atmea je bilo ustanovljeno septembra 2007 z namenom razvoja, promocije, licenciranja in prodaje Atmea1 1100 MWe tlačnovodnega reaktorja. Reaktor združuje tehnologije obeh podjetij.

V okviru memoranduma si EDF in MHI prav tako prizadevata za nemoteno izvedbo skupnega projekta Atmea1 v Turčiji in Vietnamu.

Predvidena druga turška  jedrska elektrarna na Sinopu na obali Črnega morja so štirje Atmea1 reaktorji, ki naj bi jih zgradili podjetji Areva in MHI. Lastništvo 4800 MWe elektrarne bi naj bilo razdeljeno med konzorcijem  japonskega Mitsubishija in Itochu ter francoske Areve in GDF Sueza s 65% deležem ter turškega državnega proizvajalca električne energije EUAS s 35 % deležem. Gradnja elektrarne naj bi se začela leta 2017, ko bo odobrena presoja vplivov na okolje.

Po podpisu memoranduma je Levy dejal, da se s tem utira pot h globalnemu in strateškemu sporazumu s katerim nameravata EDF in MHI okrepiti svoje lastne dolgoletne izkušnje in znanje na področju gradnje in obratovanj  jedrskih elektrarn. Prepričan je, da bo to priložnost za postavitev temeljev  skupne in uspešne promocije novih jedrskih projektov na svetovnem trgu, koristi pa naj bi imela tudi celotna jedrska industrija v Franciji in na Japonskem.

Miyanaga je dodal, da je vključitev EDF v projekt Atmea pomemben korak, ki omogoča nadaljnji razvoj in promocijo te konkurenčne tehnologije na svetovnem trgu. Veselijo se sodelovanja z EDF na jedrskem področju, ki obsega razvoj reaktorja Atmea1, ki bo postal ena najbolj naprednih jedrskih elektrarn na svetu. Sporazum prav tako poveča sodelovanje med  državama. Prepričan je, da bo to vodilo k nadaljnjemu izboljševanju tehnologij jedrskih elektrarn.

Vir : WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem