Svet bo do leta 2050 potreboval 1.000 GW novih jedrskih elektrarn

20. 12. 2017
Svetovna jedrska zveza (World Nuclear Association) je članom Evropskega jedrskega združenja Foratom predstavila program Harmony, ki odraža vizijo jedrske industrije in poudarja prispevek jedrske energetike pri uresničevanju podnebnih ciljev.

Po podatkih WNA bo treba na globalni ravni izrazito povečati jedrske zmogljvosti, da bomo lahko dosegli ''''''''scenarij 2°C''''''''. Ta predvideva energetske ukrepe, ki bi z vsaj 50-odstotno verjetnostjo preprečili rast globalne temperature za več kot 2°C. Po besedah generalne direktorice WNA Agnete Rising bi morala jedrska energija do leta 2050 predstavljati 25 % svetovne proizvodnje električne energije, če želimo izpolniti ta cilj. Glede na podatek, da je bilo iz jedrske energije v letu 2014 na globalni ravni proizvedeno 11 % električne energije, bo treba do leta 2050 zgraditi za tisoč gigavatov (1.000 GW) novih jedrskih zmogljivosti.  

Program Harmony se osredotoča na reševanje izzivov, ki omejujejo doseganje zastavljenih ciljev in jih lahko razdelimo v tri skupine:

  • dogajanje na trgu električne energije, na katerem nimajo vsi nizkoogljični viri energije enakih pogojev delovanja,
  • upravne ovire oziroma potreba po uskladitvi mednarodnega procesa licenciranja,
  • izzivi družbene sprejemljivosti jedrske energije (miti v javnosti v zvezi z razumevanjem tveganj in koristi).

S prizadevanji WNA se strinja tudi Foratom. Generalni direktor Yves Desbazeille je ob predstavitvi programa Harmony izpostavil evropske izzive in priložnosti ter pozdravil sodelovanje z WNA in skupno oblikovanje sporočil o pravi vrednosti jedrske energije.

Vas zanima več o tej temi: eSvet vas seznani s stališči Foratoma o prihodnosti jedrske energije in načrtih glede rabe jedrske energije po evropskih državah

Vir: Foratom

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem