Švica zavrnila predčasno zapiranje jedrskih elektrarn

27. 11. 2016
Predlog referenduma za zaprtje starejših jedrskih elektrarn v Švici, je bil zavrnjen. Pet reaktorjev, ki zagotavljajo več kot tretjino električne energije, bo lahko nadaljevalo z obratovanjem v skladu s ekonomsko življenjsko dobo.

Jedrska energija je drugi največji švicarski vir električne energije, ki je leta 2015 zagotavljal približno 35 % električne energije in dopolnjeval hidroenergijo s 52 % deležem. Skupaj zagotavljata državi enega od najbolj čistih in varnih električnih sistemov na svetu.

V letu 2010 so bili aktivni jedrski načrti za zamenjavo petih obstoječih reaktorjev, ki so bili podprti na referendumu in potrjeni s strani regulatornih organov. Program je bil ukinjen z glasovanjem državnega sveta junija 2011, le štiri mesece po nesreči v Fukushimi Daiichi. Od takrat je Švici grozila izguba jedrske energije in sicer po zaprtju obstoječih reaktorjev, ki predvidoma prenehajo z obratovanjem med 2030 in 2040.

Švicarji so na voliščih odločali o pospešitvi prenehanja delovanja reaktorjev, katere bi načeloma zaprli pri starosti 45 let. Ker so nekateri reaktorji že presegli to starost, naj bi se Beznau 1 in 2, kakor tudi Muehleberg zaprli že leta 2017. Gösgen naj bi sledil z zaprtjem leta 2024, Leibstadt pa leta 2029.

 Muehleberg (Vir: BKW)

Večina ljudi, kar predstavlja 54,2 %, je glasovala proti hitremu jedrskemu opuščanju. Stopnja udeležbe na referendumu je bila približno 45 % volivcev.

Švicarski jedrski forum je dejal, da so švicarski volivci z jasno večino izrazili zaupanje v upravljalce jedrskih elektrarn in njihove varnostne organe. Jasna zavrnitev pobude jedrskega opuščanja kaže, da Švicarji pripisujejo velik pomen zanesljivi in okolju prijazni oskrbi z električno energijo, pridobljene z domačimi elektrarnami.

Daniel Aegerter, soustanovitelj pro-jedrske NVO Energy for Humanity (EfH) je dejal: »Švicarski volivci so z zavrnitvijo jedrskega izstopa poslali svetu močno sporočilo. Naša prizadevanja morajo biti na rastoči čisti proizvodnji električne energije, brez zaustavitev«.

Sedaj lahko švicarske jedrske elektrarne delujejo v skladu s poslovnimi načrti njihovih lastnikov, ki so predmet odobritve varnostnih regulatorjev. Nadaljujejo lahko z obratovanjem do 60. leta starosti. Pričakuje se, da bodo ustvarile približno 320 TWh električne energije v daljši obratovalni periodi, s čimer bi se izognili najmanj 50 milijonom tonam CO2 v primerjavi s tipično nadomestno mešanico zemeljskega plina in uvoza iz Francije in Nemčije.

Wolfgang Denk, evropski direktor EfH je dejal: »Nemčija je poskušala več let uspeti z energetskim prehodom. Soočajo se z velikimi težavami. Z ohranjanjem obstoječih elektrarn, bo Švica na veliko boljšem položaju, da se sooči s prihajajočimi izzivi v podnebnih spremembah in energetskem sektorju na splošno. «

Direktor World Nuclear Association Agneta Rising pa je dejal, da so se Švicarji odločili, da pametneje uporabijo svoja obstoječa sredstva jedrske energije in ohranijo svoj čist energetski sistem, sklicujoč se na uravnoteženo kombinacijo hidroenergije in jedrske energije. Njihova mešanica energetskih virov je ena najčistejših na svetu in zagotavlja uspešen model za druge države, ki si prizadevajo za dekarbonizacijo.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem