Turčija izdala gradbeno dovoljenje za enoto Akkuyu 2

10. 9. 2019
Kirill Komarov, prvi namestnik generalnega direktorja za korporativni razvoj in mednarodno poslovanje ruske državne jedrske korporacije Rosatom, je za Reuters prejšnji teden povedal, da je bilo dovoljenje izdano konec avgusta.

Komarov je med simpozijem Svetovne jedrske zveze 2019 v Londonu dejal, da bo lovilec sredice (core catcher) za enoto 1 nameščen to jesen. Na lokaciji je približno 1700 gradbenih delavcev, večina jih je turških.
Turčija naj bi leta 2023 v obratovanje dala prvo enoto, to je ob stoletnici svoje ustanovitve republike, kar je po besedah Komarova izziv. Reutersu je dejal: "Sedem let pomeni, da bi morali elektrarno dokončati leta 2025. Zdaj imamo zelo ambiciozen cilj, ki ga bomo delili s turško vlado, poskusili ga bomo uresničiti prej, leta 2023. Vsekakor je to zelo zahtevna naloga."
Komarov je dodal, da je Rosatom v šestih letih od podpisa pogodbe zgradil enoto 3 jedrske elektrarne Tianwan na Kitajskem - njihov najhitrejši projekt do zdaj. Enota je bila naročena septembra 2017.

TAEK je konec lanskega leta izdal omejeno dovoljenje za gradnjo bloka Akkuyu 2, predhodni dokument, ki je omogočil začetek del za gradnjo objektov brez reaktorskih sistemov. Gradnja enote 1 se je začela aprila 2018, temeljna plošča pa je bila dokončana aprila letos.
4800 MWe elektrarna bo sestavljala štiri reaktorje VVER1200 in naj bi zadostila približno 10% turških potreb po električni energiji. Gre za Rosatomov prvi podvig v t.i. modelu »BOO - build-own-operate«. Projekt v višini 20 milijard USD temelji na medvladnem sporazumu, podpisanem med Rusijo in Turčijo maja 2010.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem