Turčija ratificirala sporazum o gradnji nove jedrske elektrarne v Sinopu

9. 4. 2015
Lastništvo 4800 MWe elektrarne bo razdeljeno med konzorcijem japonskega Mitsubishija in Itochu ter francosko Arevo in GDF Suezom (skupaj 65%) in turškim vodilnim proizvajalcem električne energije EUAS (35%). Areva in Mitsubishi bosta dobavila štiri Atmea 1 reaktorje.

Gradnja elektrarne naj bi se pričela leta 2017, takoj, ko bo potrjena presoja vplivov na okolje (PVO).

Elektrarna v Sinopu bo druga jedrska elektrarna v Turčiji – prva bo elektrarna v Akkuyu (gradnja pod vodstvom ruskega Rosatoma). Turško ministrstvo za okolje in urbanizem je pozno lani odobrilo PVO za elektrarno v Akkuyu. Gradnja prve enote JE Akkuyu, 1200 MWe AES – 2006 vodnega visokotlačnega reaktorja, je predvidena to ali prihodnje leto. V okviru sporazuma o gradnji, lastništvu in obratovanju, ki je bil podpisan med Turčijo in Rusijo v 2010, financiranje JE v Akkuyu krije Rusija.

Tretja JE v Turčiji, katere lokacija še ni izbrana, bo grajena v sodelovanju s kitajskim SNPTC ter ameriškim podjetjem Westinghouse. Novembra 2014 je EUAS podpisal ekskluzivni sporazum za gradnjo JE (štiri enote) z reaktorji tipa CAP 1400 podjetja SNPTC.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem