Upravni organ Združenih arabskih emiratov izdal dovoljenje za obratovanje druge enote jedrske elektrarne Barakah

15. 3. 2021
Zvezni upravni organ Združenih arabskih emiratov (ZAE) za jedrsko regulativo (FANR) je upravljalcu elektrarne Nawah Energy Company (Nawah), izdal dovoljenje za obratovanje druge enote jedrske elektrarne Barakah. Nahaw bo tako pričel z zagonom drugega jedrskega reaktorja v arabskem svetu.
(Vir: WNN) 

Hamad Al Kaabi, predstavnik ZAE pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo in namestnik predsedujočega FANR, je dejal,  da bodo začeli z vstavljanjem jedrskega goriva v reaktor. Sledil naj bi testni program, ko bodo na elektrarni postopoma povečali moč ter jo priključili na omrežje. Vse to bo trajalo eno leto, ko naj bi elektrarna prešla v fazo komercialnega obratovanja.

Družba Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) je leta 2015 v imenu upravljalca Nawah, zaprosila za obratovalno dovoljenje enot 1 in 2. Postopek odobritev licence enote 2 je zahteval pregled obsežne dokumentacije, več kot 220 pregledov in zahtev za dodatne informacije, ki zagotavljajo popolno skladnost elektrarne z vsemi regulatornimi zahtevami. Obratovalno dovoljenje ima predvideno trajanje 60 let.

»To je še en zgodovinski trenutek za ZAE, ki so prva arabska država v regiji z obratovanjem jedrske  elektrarne in vrh 13 letnega prizadevanja za izgradnjo takšnega projekta«, je dejal Al Kaabi.

Prva enota Barakah, ki ji je bilo obratovalno dovoljenje podeljeno februarja 2020, od decembra 2020 deluje s polno močjo. Ta enota je zdaj v zaključni fazi preizkusnega obratovanja.

Na elektrarni Barakah, se skupaj gradijo 4 enote APR1400 korejskega dizajna. Enota 3 je trenutno na 94 % ter enota 4  na 87 % dokončanosti.   

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem