Vogtle-3 prejel dovoljenje za vstavljanje goriva in začetek obratovanja

5. 8. 2022
Ameriški upravni organ za jedrsko varnost (NRC) je podjetju Southern Nuclear Operating Company izdal dovoljenje za vstavljanje goriva in začetek obratovanja jedrske elektrarne Vogtle-3, kar označuje prehod iz faze gradnje v fazo obratovanja. Vogtle-3 je prva jedrska elektrarna, ki je pridobila dovoljenje po enostopenjskem združenem postopku licenciranja (COL - construction and operating license).
Jedrska elektrarna Vogtle-3
Jedrska elektrarna Vogtle-3
(Vir: Georgia Power, WNN)

Southern Nuclear Operating Company je pred kratkim obvestil NRC, da so zaključili preglede, testiranja, analize in da so izpolnjeni vsi kriteriji sprejemljivosti, ki so potrebni za varno obratovanje Westinghousove AP1000 jedrske elektrarne Vogtle-3, z močjo 1117 MWe. NRC je pred izdajo dovoljenja verificiral potek gradnje in zagotavljanje jedrske varnosti.

NRC je izdal sklep, ki je potrdil, da je bila elektrarna zgrajena in bo delovala skladno s pogoji, ki jih predpisuje enostopenjski združen postopek licenciranja in predpisi NRC. Ta sklep omogoča operaterju, da začne vstavljati gorivo v sredico in tako začne s sekvenco zagona elektrarne.

»Sklep NRC zagotavlja, da smo izpolnili svojo zavezo, da bomo zgradili enoti Vogtle-3 in Vogtle-4 v skladu z najvišjimi standardi varnosti in kakovosti« je dejal Chris Womack, predsednik in izvršni direktor družbe Georgia Power. »Novi enoti predstavljata dolgoročno naložbo za to zvezno državo in bosta zagotavljali trajen, zanesljiv in čist vir električne energije brez emisij za naslednjih 60 do 80 let«.

Za pridobitev dovoljenja po enostopenjskem združenem postopku licenciranja COL, je bilo potrebno izpolniti 398 ITAAC zahtev (inšpekcijski pregledi, testiranja, analize, kriteriji sprejemljivosti). Izpolnjevanje vseh zahtev je preveril NRC, ki je s postopkom zaključil 29. julija 2022.

Nadaljnje aktivnosti

Ekipa v elektrarni sedaj pripravlja vse potrebno za vlaganje goriva in začetek zagonskega testiranja. Predvidoma se bo vlaganje goriva zaključilo v mesecu oktobru. Nato sledi zagonsko testiranje, ki bo po nekaj mesecih pokazalo integriteto delovanja primarnega in sekundarnega sistema pred dosegom prve kritičnosti in sinhronizacijo na omrežje. Komercialno obratovanje enote Vogtle-3 se pričakuje v prvi četrtini leta 2023.

Gradnja jedrske elektrarne Vogtle-4 je približno 96 % zaključena. V Southern Nuclear Operating Company pričakujejo, da bo enota Vogtle-4 začela s komercialnim obratovanjem v zadnji četrtini leta 2023. Poleg jedrske elektrarne Watts Bar 2, ki je bila dokončana v letu 2016, sta Vogtle-3 in Vogtle-4 edini večji jedrski elektrarni, ki sta bili zgrajeni oziroma sta v procesu gradnje v ZDA v zadnjih 25 letih.

Zgodovinski pregled gradnje enot Vogtle-3 in Vogtle-4

Gradnja enote Vogtle-3 se je začela marca 2013, enote Vogtle-4 pa novembra istega leta. Leta 2017 sta družbi Southern Company in Georgia Power prevzeli upravljanje projekta v svoje roke. Pred tem je projekt vodilo podjetje Westinghouse. Po teh zapletih in zamudah se faza gradnje, ki sedaj traja devet let zaključuje in v naslednjem letu naj bi obe enoti, tako Vogtle-3, kot tudi Vogtle-4 že komercialno obratovali. Spremembe vodenja projekta, prestrukturiranje podjetja Westinghouse in zamude so povzročile tudi podražitev projekta. Cena za obe enoti skupaj sedaj znaša 30 milijard dolarjev, kar predstavlja več kot dvakratno podražitev glede na izhodiščno ceno.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem