Vročinski val vodi vlade po svetu (celo tiste, ki so proti), da se vračajo k jedrski energiji

8. 8. 2018
Rekordni vročinski valovi so povečali svetovno povpraševanje po električni energiji, saj se je povečala potreba po obratovanju klimatskih naprav. Zaradi tega se tudi vlade, ki so znane po svojih neugodnih politikah za jedrsko energijo, obračajo k temu viru energije.

Južnokorejska vlada je napovedala, da bo zaradi povečanega povpraševanja po električni energiji, povečala število jedrskih reaktorjev s 14 na 19, s čimer bi ponovno zagnala tudi dva reaktorja, ki naj bi jih to poletje ugasnili zaradi vzdrževanja.

Tudi Nemčija se v veliki meri opira na svoje preostale jedrske elektrarne in na premogovne elektrarne, med drugim tudi podnevi, ko je največja proizvodnja fotovoltaičnih elektrarn. Razlog je predvsem v pomanjkanju vetra.

Junija je bila tudi tajvanska vlada, ki načrtuje ustavitev jedrske energije do leta 2025, primorana ponovno zagnati jedrske reaktorje, da bi zadostila povečanemu povpraševanju po električni energiji. Lansko leto je otok namreč doživel nepričakovan mrk, pri čemer je električno napajanje izgubilo sedem milijonov gospodinjstev.

Ravnanje zgoraj omenjenih držav kaže na evidentne omejitve uporabe obnovljivih virov energije in ukrepov varčevanja z energijo.

Na Japonskem je vlada v pričakovanju vrhov poletnega povpraševanja pospešila ponovne zagone  jedrskih reaktorjev. Od marca se je jedrska zmogljivost na Japonskem skoraj podvojila. Po nesreči v Fukušimi leta 2011 je Japonska namreč ugasnila svoje jedrske elektrarne in močno vlagala v varčevanje z energijo in energetsko učinkovitost. Omejitve teh prizadevanj so bile občutene konec julija, ko je bila prodaja klimatskih naprav večja za 70 % od prejšnjega leta.

Kalifornija je porabila milijarde za varčevanje z energijo in programe za energetsko učinkovitost, vendar je bila prejšnji teden prisiljena zaprositi prebivalce, naj zmanjšajo porabo energije med vročinskim valom. Kalifornijska sončna energija je bila namreč omejena. San Diego Union-Tribune opozarja, da je proizvodna električne energije iz sončne energije premajhna, ko se ljudje vrnejo z dela. Dodatna težava je, da sončne celice proizvajajo manj električne energije med vročinskimi valovi. Strokovnjaki poudarjajo, da je v skladu s proizvodnimi standardi temperatura 25 ° C optimalna delovna temperatura sončnih panelov. Na tej temperaturi so sončne celice sposobne absorbirati svetlobo z največjo učinkovitostjo. V vročih podnebjih, kjer so poletne temperature tudi nad 50 ° C, skupaj s kopičenjem prahu in ostalih nečistoč v ozračju, se lahko zmanjša učinkovitost fotovoltaičnih panelov za več kot polovico. Zaradi tega so se veleprodajne cene električne energije v Kaliforniji povečale na takšno raven, da včasih presegajo 1.000 USD na megavatno uro, kar je 30-krat več od povprečne lanske cene.

V Južni Koreji so mediji kritizirali vlado in jo obtoževali, ker je podcenjevala povpraševanje po električni energiji, da bi upravičila svojo proti jedrsko politiko. "Takšne napake pri napovedovanju povpraševanja po električni energiji kažejo, da je vlada samovoljno znižala svoje ocene povpraševanja, da bi podprla njeno logiko za zaprtje jedrskih elektrarn," je zapisal južnokorejski časopis. "Vlada se je odločila za odpravo jedrske energije, pripeljala pa do povečanja proizvodnje električne energije iz premogovnih ali plinskih elektrarn, ki resno ogrožajo okolje," pravi južnokorejski časopis.

Razmere so ironične, ker mnoge vlade upravičujejo svojo protijedrsko politiko pod pretvezo boja proti podnebnim spremembam, čeprav bi ta lahko še dodatno prispevala k ogrevanju ozračja.

Tajvan bi lahko postal prvi primer države, ki bo opustila zapiranje jedrskih elektrarn, saj bi lahko poletni vročinski val preprečil načrtovano decembrsko zaprtje jedrske elektrarne.

Kljub vsemu vlada Kalifornije, ki želi ukiniti jedrsko energijo, nadaljuje z načrti, da do leta 2025 zapre elektrarno Diablo Canyon, ki zagotavlja 9 % električne energije v državi. V Kaliforniji so se med tem cene električne energije dvignile petkrat hitreje kot v preostalih ameriških državah, ko je država začela širiti uporabo obnovljivih virov energije in zaustavljati jedrske elektrarne.

Letošnji vročinski val je prisilil tudi okoljske organizacije, kot je na primer Environmental Defense Found, ki podpira zaprtje elektrarne Diablo Canyon, da je prepoznala povečano povpraševanje po električni energiji. Organizacija je izjavila, da poleg dejstva, da morajo javne službe služiti več kot 50 milijonom več Američanom kot pred 20 leti, se vsak od nas večinoma opira na električno energijo. Tudi  naše osebno in poklicno življenje je v celoti odvisno od moči in zanesljivosti omrežja. Poleg tega se bo dodatno povečalo povpraševanje po električni energiji zaradi prehod na električna vozila. V primeru pospešenega scenarija bi se povpraševanje po električnih vozilih med letoma 2016 in 2040 lahko povečalo za 300-krat.

Prispevek je povzet po v članku »As Heatwave Tests The Limits Of Renewables, Anti-Nuclear Governments Return To Nuclear«, ki ga je objavil Michealu Shellenberger v reviji Forbes.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem