Westinghouse je v Združenem kraljestvu začel s postopkom licenciranja AP300

19. 2. 2024
Podjetje je ministrstvu za energetsko varnost in Net Zero v Združenem kraljestvu uradno predložilo vlogo za odobritev začetka splošnega ocenjevanja dizajna (GDA) za mali modularni reaktor AP300.
Westinghouseova vizija elektrarne AP300 (Slika: Westinghouse)
Westinghouseova vizija elektrarne AP300 (Slika: Westinghouse)

Westinghouse je eden od šestih dobaviteljev malih modularnih reaktorjev (SMR), ki so bili oktobra 2023 uvrščeni v ožji izbor za podporo vlade Združenega kraljestva v okviru načrtov za štirikratno povečanje zmogljivosti jedrske energije v državi na 24 GW do leta 2050. V začetku tega meseca pa je objavil, da je podpisal dogovor s Community Nuclear Power Limited za gradnjo štirih AP300 v severovzhodni Angliji. To bi bila prva zasebno financirana flota SMR v Združenem kraljestvu. 

Zasnova reaktorja s 300 MWe temelji na Westinghouseovi tehnologiji AP1000, zasnovi, ki je že licencirana v Združenem kraljestvu. Enote AP1000 imajo regulativno odobritev in že delujejo na Kitajskem in v ZDA. Zasnova pa je skladna tudi z EUR zahtevami za jedrske elektrarne. Westinghouse pravi, da to prinaša prednosti pri licenciranju in znatno zmanjšuje tveganje za stranke. 

"AP300 SMR je zasnovan na osnovi že odobrenega dizajna AP1000 in smo zelo optimistični, da bo Ministrstvo za energetsko varnost in Net Zero odobrilo našo vlogo za GDA," je dejal predsednik Westinghouse Energy Systems David Durham. "Regulatorji Združenega kraljestva so že dobro seznanjeni s temeljno tehnologijo AP300 SMR, zato se veselimo sodelovanja z njimi pri nadaljnjem razvoju in uvajanju te napredne, preizkušene tehnologije v Združenem kraljestvu." 

Uporaba inženiringa, komponent in dobavne verige AP1000 omogoča poenostavljeno licenciranje in izkorišča razpoložljiva tehnična znanja, pravi podjetje. Projekti bodo prav tako izkoristili Westinghouseovo 75-letno zgodovino dejavnosti jedrske proizvodnje v Združenem kraljestvu v njenem obratu v Springfieldsu v Lancashiru. 

Postopek GDA izvajata dva regulatorja Združenega kraljestva – Urad za jedrsko regulacijo in Agencija za okolje – za oceno varnosti in varstva okolja pri projektih jedrske elektrarne.  
Splošno ocenjevanje dizajnov je že dokončano za modele EDF/AREVA UK EPR, Westinghouse AP1000, Hitachi-GE UK ABWR in CGN/EDF/GNI UK HPR1000. Trenutno poteka ocena GDA za zasnovo majhnega modularnega reaktorja Rolls-Royce SMR Limited, medtem ko je družba GE Hitachi Nuclear Energy januarja objavila, da bo njen dizajn BWRX-300 SMR vstopil v postopek GDA. 

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem