Začetek gradnje četrtega reaktorja v Turčiji

8. 8. 2022
Za četrto enoto jedrske elektrarne Akkuyu, ki se gradi v turški provinci Mersin, so vlili prvi beton za jedrski otok. Projekt Akkuyu - prva turška jedrska elektrarna - temelji na medvladnem sporazumu, ki sta ga Rusija in Turčija podpisali leta 2010.

Gradbeno dovoljenje za Akkuyu 4 je oktobra 2021 izdal turški jedrski upravni organ.

Pred vlivanjem prvega betona je bil opravljen širok spekter pripravljalnih del, ki so vključevala odvodnjavanje, izkop temeljne jame, vgradnjo betonske plošče in hidroizolacije, ojačitev kleti in montaža vgradnih delov.

Začenja se betoniranje temeljne plošče bloka 4
Začenja se betoniranje temeljne plošče bloka 4
(Vir: WNN)
 

Za izdelavo 2,6 metra debele podlage za reaktorsko stavbo bo skupaj porabljenih približno 17.000 kubičnih metrov betona.

Rosatom gradi štiri reaktorje VVER-1200 v Akkuyu po tako imenovanem modelu BOO (build-own-operate). Gradnja blokov 1-3 se je začela aprila 2018, aprila 2020 in marca 2021. Prva enota naj bi začela delovati leta 2023, ko je stoletnica ustanovitve Turške republike.

Ko bodo dokončani, bodo štirje reaktorji zadostili 10 % turškega povpraševanja po električni energiji. Akkuyu bo igral pomembno vlogo ne samo s proizvodnjo električne energije, ampak tudi s svojim prispevkom k cilju zelene energije. Akkuyu bo zmanjšal za 35 milijonov ton emisij toplogrednih plinov na leto in skupno 2,1 milijarde ton emisij toplogrednih plinov tekom svojih 60 let delovanja.

V Akkuyu bodo uporabljali najsodobnejše reaktorje tretje generacije tipa VVER-1200 z najvišjimi varnostnimi standardi. Tako bodo varnost oskrbe z energijo podpirali z okolju prijaznim, stroškovno konkurenčnim in zanesljivim virom energije.

(Vir: WNN)

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem