Zagnana EPR elektrarna Olkiluoto 3 na Finskem

17. 3. 2022
Tretja enota jedrske elektrarne Olkiluoto je bila 12. marca priključena na prenosno omrežje in je začela dobavljati električno energijo. Operater jedrske elektrarne Teollisuuden Voima Oyi (TVO) je sporočil, da naj bi elektrarna z močjo 1600 MW začela z redno proizvodnjo električne energije v juliju.

Olkiluoto 3 (OL3) je dosegel prvo kritičnost 21. decembra, nato pa se je njegova izhodna moč postopoma povečala na približno 27 %. 12. marca ob 12.01 uri je bila enota priključena na prenosno omrežje z močjo 103 MWe.

Olkiluoto 3 (Vir: WNN)

"Trenutek je bil dolgo pričakovan." je sporočil TVO. "OL3 bistveno izboljša samozadostnost Finske z električno energijo in pomaga pri doseganju ciljev ogljične nevtralnosti. Zadnja jedrska elektrarna je bila na Finskem zagnana pred več kot štirimi desetletji."

Zdaj sledi testna proizvodna faza, ki bo trajala približno štiri mesece, med katero se bo izhodna moč OL3 postopoma povečala na 100 %.

"Začetek proizvodnje električne energije je bil skrbno pripravljen in je odličen prikaz našega strokovnega znanja," je povedal Marjo Mustonen, višji podpredsednik za proizvodnjo električne energije. "OL3 je pomemben dodatek k čisti proizvodnji električne energije na Finskem, katere delež se bo povečal na več kot 90%, pri čemer bo jedrska proizvodnja zagotovila približno polovico tega. Hkrati se bo potreba po uvozu električne energije zmanjšala za več kot polovico."

Konzorcij Areva-Siemens je elektrarno OL3 zgradil po pogodbi na ključ. Za pogodbene obveznosti so solidarno odgovorni do konca garancijske dobe elektrarne. Gradnja tretje enote jedrske elektrarne Olkiluoto se je začela leta 2005, dokončanje reaktorja je bilo prvotno načrtovano za leto 2009, vendar je projekt imel različne zamude in zastoje.

Finska vlada je izdala dovoljenje za obratovanje za OL3 marca 2019. Finski jedrski regulator STUK je izdal dovoljenje za prvo vlaganje goriva marca 2021. Vlaganje goriva je bilo končano 1. aprila in takrat je bil predviden prvi zagon v oktobru. Vendar je bil preložen, da bi omogočili dodatni remont turbine in inšpekcijska dela s strani dobavitelja elektrarne.

Prva enota EPR je pričela s komercialnim obratovanjem v Taishanu na Kitajskem leta 2018, sledila pa ji je Taishan 2 septembra 2019. V Evropi so EPR trenutno v gradnji v Franciji in v Združenem kraljestvu: Flamanville 3 (predviden prvi zagon je leta 2023 s komercialno obratovanje leta 2024); in dve enoti na Hinkley Point C, trenutno je načrtovano komercialno obratovanje leta 2026 (enota 1) in leta 2027 (enota 2).

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem