Zagnana je bila četrta enota jedrske elektrarne Barakah

5. 3. 2024
Podjetje Emirates Nuclear Energy Corporation je objavilo uspešen zagon četrte enote v jedrski elektrarni Barakah v Združenih arabskih emiratih, s strani njene hčerinske družbe za obratovanje in vzdrževanje Nawah Energy Company.
(Vir: WNN)
(Vir: WNN)

Zagon nove enote pomeni, da elektrarna uspešno in kontinuirano proizvaja toploto s cepitvijo jeder urana. Ta toplota proizvaja paro, ki se uporablja za proizvodnjo električne energije. Podjetje Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) je dejalo, da se bo v prihodnjih tednih enota 4 povezala z nacionalnim električnim omrežjem in vstopila v fazo testiranja za postopno povečanje izhodne moči do polne zmogljivosti.

Gradnja štirih korejsko zasnovanih enot APR-1400 v kraju Barakah se je začela leta 2012, z deli na enoti 4 pa se je začelo leta 2015. Enota 1 je začela komercialno obratovati aprila 2021, enota 2 marca 2022. Zagon enote 3 je bil septembra 2022, komercialno pa je začela delovati februarja 2023.

Zvezni organ za jedrsko regulacijo (FANR) v Združenih arabskih emiratih (ZAE) je dejal, da je od izdaje obratovalnega dovoljenja v novembru, nadaljeval svoj regulativni nadzor in da je upravljalec elektrarne je izpolnil vse regulativne zahteve za začetek te faze.

ENEC je dejal, da se je vsaka enota zagnala učinkoviteje kot prejšnja, in dejal, da je bila enota 3 dana v obratovanje štiri mesece hitreje kot enota 2 in pet mesecev hitreje kot enota 1. Ko bo četrta enota začela komercialno obratovati, bo moč štirih tlačnovodnih reaktorjev v elektrarni Barakah do 5,6 GW. To bo zadostilo približno 25 % povpraševanja ZAE po električni energiji.

Generalni direktor in izvršni direktor ENEC, Mohamed Al Hammadi, je dejal: "Zagon četrte enote je pomemben dosežek, saj zdaj vstopamo v novo obdobje, k bomo izpolnili vse dane obljube jedrske elektrarne Barakah. V zadnjih petih leta so ZAE proizvedli več čiste električne energije na prebivalca kot katera koli druga država na svetu, pri čemer je 75 % izvira izključno iz elektrarne Barakah, kar dokazuje, kako ključna je jedrska energija pri razogljičenju energetskega sektorja v državi. Znanje in strokovnost naših lokalnih ekip nas uvrščata v položaj, ki državo postavlja na pionirsko pot k trajnostni gospodarski in okoljski blaginji. Naša pot odraža drzno vizijo, skupaj s strogimi standardi za kakovost in varnost, k učinkoviti uporabi jedrske energije kot preverjene in izvedljive rešitve za reševanje energetske varnosti in podnebnih sprememb."

Združeni arabski emirati so se svojega načrta za izvajanje programa jedrske energije lotili leta 2008, ko se je njihova vlada odločila zgraditi in upravljati jedrsko elektrarno, ki bo zagotovila 25 % potreb države po električni energiji, diverzificirala svoje vire energije in podprla njeno dolgoročno energetsko vizijo in nizkoogljičnost. Elektrarna Barakah – v regiji Al Dhafra v Abu Dabiju – je v lasti ENEC, upravlja pa jo Nawah, skupna podružnica ENEC in Korea Electric Power Corporation za jedrske operacije in vzdrževanje.

ENEC, ki je lani pred COP28 skupaj s Svetovnim jedrskim združenjem lansiral pobudo Net Zero Nuclear - za potrojitev zmogljivosti jedrske energije do leta 2050, pravi, da načrtuje razširitev sektorja jedrske energije ZAE z napredovanjem raziskav in razvoja ter sprejemanjem najnovejših jedrskih tehnologij. To vključuje majhne modularne reaktorje in napredne reaktorje za ustvarjanje okoljsko čistih produktov, kot so para, vodik, amoniak, ter zagotavljanje procesne toplote za različne industrije. Povedal je, da sodelujejo z lokalnimi in mednarodnimi zainteresiranimi stranmi, da bi tudi oni prepoznali tehnologijo in priložnosti za projektno sodelovanje. To je ključnega pomena za dekarbonizacijo virov energije v prizadevanju za Net Zero 2050.

FANR je dejal, da bo še naprej izvajal svoj regulativni nadzor in inšpekcijo v tej in naslednjih fazah, vključno s sinhronizacijo na električno omrežje in polnim komercialnim delovanjem. Tako bodo še naprej zagotavljali varno delovanje elektrarne, kot del svojega poslanstva za zaščito javnosti, delavcev in okolja.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem