Zagon kitajskih enot AP1000

17. 8. 2018
Na Kitajskem so dne 17. avgusta dosegli dva pomembna mejnika pri gradnjah AP1000, enota Sanmen 2 je dosegla prvo kritičnost, enota Haiyang 1 pa se je sinhronizirala z omrežjem.
Jedrski elektrarni Sanmen 1 in 2 (Vir: SNPTC)

''China National Nuclear Corporation (CNNC)'' in ''State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC)'' sta oznanila, da je enota 2 v jedrski elektrarni Sanmen dosegla prvo kritičnost – stabilno verižno reakcijo. Po opravljenem nizu testov se bodo lahko njene turbine prvič zagnale z jedrsko proizvedeno paro. Naslednja stopnja zagona enote Sanmen 2 bo sinhronizacija z električnim omrežjem. Temu bo sledilo postopno testno večanje moči dokler ne bo celotno testiranje uspešno končano na 100% moči enote.

Na isti dan pa so v Shandongu enoto 1 jedrske elektrarne Haiyang povezali v električnim omrežjem in začeli proizvajati elektriko.

Enota 1 jedrske elektrarne Haiyang (Vir: Westinghouse)

V ''State Nuclear Power Technology Corporation'' so dejali, da bo enota vstopila v testno operativno stopnjo, v kateri bo podvržena testom na 5%, 50% in 90% moči. Po zaključku testiranja bo CNNC poskusil pridobiti dovoljenje za komercialno obratovanje enote.

Westinghouse je s svojim partnerjem, Shaw Group septembra 2007 dobil dovoljenje za gradnjo štirih AP1000 enot na Kitajskem, pri čemer sta bili dve predvideni v Sanmenu v provinci Zhejiang, dve pa v Haiyangu v provinci Shandong. Gradnja Sanmena 1 se je pričela aprila 2009, prvi beton za Sanmen 2 pa so vlili decembra 2009. Gradnja Haiyanga 1 in Haiyanga 2 se je začela v septembru 2009 in v juniju 2010.

Sanmen 1 je bila prva enota AP1000, ki je bila uspešno zagnana in je 22. junija dosegla kritičnost, nakar je bila 2. julija povezana v omrežje. 14. avgusta je nato začela obratovati s polno močjo. Enota 1 elektrarne Haiyang je dosegla prvo kritičnost 8. avgusta.

Štiri AP1000 reaktorje, dva v Vogtlu in dva v Summerju, so gradili tudi v ZDA. Gradnja reaktorjev v Summerju je bila v lanskem avgustu preklicana.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem