Zagon tretje enote jedrske elektrarne Barakah

23. 9. 2022
Tretja enota jedrske elektrarne Barakah, moči 1.400 MWe je začela z obratovanjem in bo v prihodnjih tednih priključena na elektroenergetsko omrežje Združenih Arabski Emiratov (ZAE). Dve enoti jedrske elektrarne Barakah v regiji Al Dhafra v Abu Dhabiju sicer že komercialno obratujeta.
Jedrska elektrarna Barakah
Jedrska elektrarna Barakah
(Vir: ENEC)

Vlaganje goriva v tretjo enoto jedrske elektrarne Barakah (Barakah-3) se je pričelo v mesecu juniju 2022, ko je zvezni organ ZAE za jedrsko regulacijo FANR izdal dovoljenje za obratovanje enote ob uspešno zaključenem celovitem programu testiranja. Jedrska elektrarna bo sedaj priključena na elektroenergetsko omrežje, nato sledi t.i. Power Ascension Testing (PAT) proces, ko bodo operaterji postopoma dvigovali moč enote ob konstantnem monitoringu in raznih testiranjih, dokler ne bo dosežena maksimalna proizvodnja električne energije.

Zvezni organ FANR je izvajal redni nadzor nad vlaganjem goriva v sredico in testiranjem v procesu doseganja prve kritičnosti reaktorja ter potrdil, da je družba Nawah Energy Company – hčerinsko podjetje družbe Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC) in dobavitelja tehnološke opreme Korea Electric Power Corporation (KEPCO), izpolnila vse predpisane zahteve zveznega regulatornega organa. Zvezni organ FANR je nenehno preverjal sistem pripravljenosti in odzivanja na izredne razmere, prav tako pa je spremljal okoljske parametre preko neodvisnih nadzornih postaj v okolici jedrske elektrarne.

»Danes smo dosegli veliko prelomnico v okviru Programa uporabe jedrske energije v miroljubne namene v ZAE. Naredili smo korak naprej v zagotavljanju strateško pomembne zelene energije v ZAE.«, je dejal generalni direktor družbe ENEC, Mohamed Al Hamadi. »Jedrska elektrarna Barakah predstavlja osrednje vodilo razogljičenja elektroenergetskega sektorja in zagotavlja trajnostno proizvodnjo električne energije, ki zadoščuje naraščajočim potrebam po električni energiji. ZAE so razvili jedrski program, ki temelji na izkušnjah, katere neprestano delijo z ostalimi po celotnem svetu in tako postaja jedrska elektrarna Barakah referenčni primer implementacije novih jedrskih projektov.«

Gradnja štirih enot APR1400 se je pričela v letu 2012. Gradnja enote Barakah-3 se je pričela v letu 2014. Enota Barakah-1 je začela s komercialnim obratovanjem aprila 2021, enota Barakah-2 pa marca 2022. Obe enoti skupaj zagotavljata 2.800 MWe električne energije. Enota Barakah-4 je v zaključni fazi gradnje.

ENEC opisuje jedrsko elektrarno Barakah kot bistveni sestavni del energetske strategije ZAE Net Zero 2050 in kot gonilo razvoja prehoda na čisto proizvodnjo energije z inovativnimi tehnologijami, kot so majhni modularni reaktorji in reaktorji IV. generacije. Prav tako jedrska elektrarna Barakah predstavlja povezavo do ostalih čistih virov energije, kot je na primer vodik. »Zagon elektrarne je šele začetek, z inovacijami, raziskovalnim in razvojnim programom  pa bomo v prihodnosti lahko uresničili celoten obseg programa.« je dodal generalni direktor družbe ENEC.

Vir: WNN

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem