Znanstveniki Evropske komisije potrdili, da je jedrska energija trajnostni vir energije

21. 4. 2021
Nedavno objavljeno poročilo, ki ga je pripravil Joint Research Center (JRC) pri Evropski komisiji, ugotavlja, da sodi jedrska energija med trajnostne vire energije. Človekovemu zdravju ali okolju ne povzroča več škode od ostalih trajnostnih tehnologij za proizvodnjo električne energije.

JRC je pri analizi upošteval vse obstoječe in potencialne okoljske učinke celotnega življenjskega cikla jedrske energije, s poudarkom na ravnanju z radioaktivnimi podatki. Primerjali so vplive različnih virov oziroma tehnologij za proizvodnjo električne energije na zdravje ljudi in kakovost okolja. Na podlagi izvedenih analiz so ugotovili, da so učinki jedrske energije večinoma primerljivi s hidroenergijo in z drugimi obnovljivimi viri energije.

Poleg stroke se za pravico enakovredne obravnave jedrske energije v trajnostni energetski mešanici zavzemajo tudi države članice EU. Tako so predsednik Francije, ter predsedniki Madžarske, Poljske, Romunije, Češke, Slovaške in Slovenije v pismo 26. marca letos pozvali Evropsko komisijo, da pri uresničevanju podnebnih ciljev upošteva načelo tehnološke nevtralnosti. Kot so poudarili, bi morala EU ne priznati, temveč tudi dejavno podpirati vse razpoložljive brezogljične ali nizkoogljične tehnologije, ki prispevajo k podnebni nevtralnosti in hkrati podpirajo nacionalne in evropske cilje energetske politike.

Vir: JRC

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem