Oglej si emisije CO2 pri proizvodnji električne energije v realnem času

Zemljevid v realnem času prikazuje koliko emisij CO2 trenutno spušča posamezna država, bodisi na podlagi proizvodnje bodisi porabe električne energije.

Podjetje Tomorrow je razvilo aplikacijo s katero lahko v "živo" spremljamo ogljični odtis posameznih držav. Svet Evrope je leta 2016 sprejel odločitev o ratifikaciji Pariškega sporazuma o omejitvi globalnega segrevanja na manj kot dve stopinji Celzija do konca stoletja v primerjavi s predindustrijskim časom. Sporazum hkrati spodbija države k sprejetju ukrepov za omejitev za največ 1,5 stopinje Celzija. Glavni vir segrevanje predstavljajo ravno emisije ogljikovega dioksida.

Države, ki imajo v svojem proizvodnem portfelju tudi jedrsko energijo izpuščajo manj CO2. Najuspešnejše države pa so tiste, ki iamjo v svojem energetskem miksu kombinacijo jedrske energije in obnovljivih virov energije (OVE). Zelo redke pa so države, ki svoje potrebe lahko zagotovijo zgolj z OVE. takšen primer v Evropi je Norveška, ki večino svojih potreb pokrije s pomočjo hidroelektrarn.

Aplikacija zemljivida proizvodnje električne energije in izpustov CO2 se nahaja na https://www.electricitymap.org/map.

Spletno mesto uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska.

Z izborom opcije "strinjam se" se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja izberite opcijo "ne strinjam se".Več o tem